Čeprav naj bi Velika Britanija iz EU-ja izstopila konec marca, je o izstopu vse več neznank. Foto: Reuters
Čeprav naj bi Velika Britanija iz EU-ja izstopila konec marca, je o izstopu vse več neznank. Foto: Reuters

Britanska lobistična skupina Institute of Directors (IoD), ki predstavlja 30.000 podjetij, je posvarila, da 29 odstotkov izmed 1.200 podjetij, ki so sodelovala v njihovi raziskavi, meni, da izstop Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja veliko tveganje za njihovo nadaljnje poslovanje na Otoku, zato so že ali pa še bodo del svojih dejavnosti preselila v tujino. Vsako deseto podjetje že ima del proizvodnje v tujini, večinoma v drugih državah Evropske unije, piše Guardian.

"Spremembe v poslovanju so nujne in pogosto pozitivne, a zmeda in postavljanje trgovinskih ovir, ki bi jih prinesel brexit brez dogovora, so popolnoma nesmiselni," je opozoril direktor IoD-ja Edwin Morgan.

Kako bodo brexit občutili običajni Britanci? Foto: Reuters
Kako bodo brexit občutili običajni Britanci? Foto: Reuters

Nekatere multinacionalke, kot sta na primer Sony in Panasonic, so svoje evropske sedeže že preselile iz Velike Britanije v celinsko Evropo.

Avtomobil dražji za 1.700 evrov?

Britansko gospodarstvo je tako v veliki negotovosti. Britanska centralna banka je pred časom napovedala, da bi se v primeru najslabšega mogočega scenarija brexita njihovo gospodarstvo lahko skrčilo za okoli osem odstotkov, kar bi bilo več kot ob svetovni finančni krizi. Če dogovora politika ne doseže, država pa vseeno izstopi iz Unije, bodo učinke brexita zlasti zaradi uvedbe carin občutila podjetja. Številna zato s preventivnimi ukrepi že skušajo blažiti posledice, ki bi jih lahko doletele po 29. marcu, je dejal poročevalec RTV Slovenija iz Londona Adrijan Bakič.

Podjetja tako v Evropski uniji kot v Združenem kraljestvu bi v primeru trdega brexita vsaj na kratek rok prizadela uvedba carin. Davek na uvoženo in izvoženo blago bi bil v povprečju petodstoten, v avtomobilski industriji, ki na Otoku zaposluje več kot 800.000 ljudi, pa desetodstoten. V praksi to pomeni, da bi se cena uvoženih avtomobilov za Britance lahko zvišala za okoli 1.700 evrov.

Gospodarske posledice brexita

4.000 javnih uslužbencev pripravlja papirje za izstop

Veliko prahu na Otoku je dvignila tudi nedavna napoved britanskega milijarderja Jamesa Dysona, ki je zaslovel z izumom sesalnika brez vrečke, da bo, čeprav je velik zagovornik brexita, sedež svojega podjetja prestavil v Singapur. Prehrambena in farmacevtska podjetja delajo zaloge, država pa je 4.000 javnih uslužbencev že prerazporedila na delovna mesta, kjer pripravljajo vse potrebno za izstop brez dogovora, dodaja Bakič.