Foto: AP
Foto: AP

Ne le z ameriškimi dolarji, ampak bo torbico in obleke iz modne hiše Gucci v ZDA že konec tega meseca mogoče kupiti tudi s kriptovalutami, kot so bitcoin, ether in litecoin.

Lastnik Guccija, francoski konglomerat Kering, se je s tem pridružil skupini podjetij, ki so sprejela podobno odločitev. Poleg omenjenih kriptovalut bodo sprejemali tudi shibo in dogecoine.

Plačilo nakupa bo potekalo tako, da bodo kupci na svoj elektronski naslov prejeli QR-kodo, s katero bodo imeli dostop do digitalne denarnice, finančne transakcijske aplikacije na prenosnem telefonu.

Sorodna novica Ruski poslovneži (tudi iz Slovenije) bežijo v Dubaj, da bi se izognili sankcijam

Takšna odločitev luksuzne blagovne znamke je velikega pomena tudi za same kriptovalute, ki jih tako podpirajo že: Microsoft, ameriško telekomunikacijsko podjetje AT & T in kavna veriga Starbucks, poroča BBC.

Kot je znano, so bitcoine kot veljavno plačilno sredstvo sprejeli tudi v Salvadorju in v Srednjeafriški republiki.

Zaradi uvedbe niza strogih sankcij Zahoda proti Rusiji pa tudi številni Rusi in ruska podjetja zapuščajo evropske države. Kot kaže, je postalo njihovo varno pribežališče Dubaj v Združenih arabskih emiratih. Ker težko poslujejo prek bančnega plačilnega sistema, saj so številne ruske banke ali blokirane ali pa izvzete iz sistema SWIFT, se mnogo ruskih poslovnežev zateka v kriptovalute.