Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju BBC-ja naj bi v zadnjih tednih v Dubaj prispelo veliko ruskih milijarderjev in poslovnežev. Samo v prvih treh mesecih leta 2022 naj bi se za 67 odstotkov povečalo povpraševanje po nakupu nepremičnin.

Poleg tega, da ruski državljani zapuščajo evropska mesta, naj bi jih več 100.000 zapustilo tudi samo Rusijo.

Združeni arabski emirati do zdaj namreč niso obsodili ruskega napada na Ukrajino. Tako sta se odločili tudi Kitajska in Indija, ki v Varnostnem svetu ZN-a ruskega napada na Ukrajino nista obsodili.

Sorodna novica Sankcije bi morale "zdrobiti" ruski rubelj. Zakaj ga (še) niso?

Po oceni ruskih ekonomistov naj bi samo v prvih desetih dneh invazije Rusijo zapustilo več kot 200.000 ljudi.

Posrednik, ki v Dubaju pomaga pri nastanitvah, je za BBC dejal, da ima od začetka vojne februarja letos petkrat več ruskih strank. "Skrbita jih gospodarski položaj in zlom, ki bo sledil. Sem prihajajo, da bi zavarovali svoje premoženje," je dejal.

Razkošne vile in apartmaji

Ruski državljani povprašujejo predvsem po razkošnih vilah in apartmajih po vsem mestu. Mnogi med njimi ne kupujejo nepremičnine le kot investicijo, ampak kot svoj dom, nadaljuje BBC. Nepremičninske agencije že opažajo porast cen nepremičnin, agencija Betterhomes poroča o dvigu cen za dve tretjini v prvem trimesečju.

Sorodna novica Ruski poslovneži (tudi iz Slovenije) bežijo v Dubaj, da bi se izognili sankcijam

Poleg ljudi pa se v Dubaj selijo tudi ruska podjetja, med njimi tudi zagonska.

"Vojna je imela velik učinek na naše poslovanje. Dela nismo mogli nadaljevati, zato smo morali več sto zaposlenih iz Ukrajine in Rusije preseliti," je dejal Fuad Fatulev, soustanovitelj zagonskega podjetja za blockchain tehnologijo WeWay, tudi sam ruske narodnosti. Kot je še dejal, je bila premestitev zaposlenih v Združene arabske emirate odločitev, ki so jo sprejeli, da bi delali v varnejšem poslovnem in političnem okolju.

Z ruskimi podjetji so poslovali svetovni velikani, kot so Goldman Sachs, JP Morgan in Google, ki so zdaj v Rusiji ustavili poslovanje, poleg tega so zaradi sankcij nekatere ruske banke izvzvete iz bančnega sistema SWIFT, v tujini pa je bilo zamrznjeno premoženje nekaterih ruskih bank. Ker je težko poslovati z bančnim plačilnim sistemom, se mnogo ruskih poslovnežev zateka v kriptovalute.

Da bi Rusija zaščitila državne rezerve, je uvedla določene omejitve, med drugim je svojim državljanom prepovedala, da bi državo zapustili z več kot 10.000 dolarji v tuji valuti.