Kakšne posledice bo zaposlenim prineslo sprejetje novele zakona o trgovini? Foto: MMC RTV SLO
Kakšne posledice bo zaposlenim prineslo sprejetje novele zakona o trgovini? Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je državni zbor v torek sprejel novelo zakona o trgovini, ki določa zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, so se danes na potezo poslancev odzvali v Trgovinski zbornici Slovenije. "Gre za zakon, ki je usmerjen v odpuščanje," je dejala predsednica zbornice Mariča Lah. Ob tem težko razume, da je bila novela sprejeta v sedanjih razmerah, ko bi bi bilo treba vse sile usmeriti v oživljanje gospodarstva, ne pa da se slabšajo razmere v tako pomembni panogi, kot je trgovina, ki po njenih besedah ustvari 34 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva.

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je prepričana, da je novela zakona usmerjena v odpuščanje. Foto: MMC RTV SLO
Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je prepričana, da je novela zakona usmerjena v odpuščanje. Foto: MMC RTV SLO

Po ocenah zbornice prihodki trgovin nižji za vsaj 10 odstotkov

Ker bo obratovalnega časa manj za 16 odstotkov, se bodo po njeni presoji prihodki posledično – ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu – znižali za najmanj 10 odstotkov. V tej luči bo potrebnih tudi manj zaposlenih, ki pa bodo imeli tudi nižje plače, saj ne bo dodatka za delo ob nedeljah. Ali bodo trgovci predlagali ustavno presojo novele, predsednica zbornice ni želela ugibati. "Najprej bomo temeljito analizirali vsebino in se potem skupaj s člani odločili, kaj je smiselno storiti," je povedala.

Rožiča odpuščanja ne skrbijo

Da zakon vendarle ne bi pristal na ustavnem sodišču, pa upa generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič. "Pri poslancih je prevladal razum, ne gre za politično, ampak popolnoma interesno zadevo," pa je komentiral včerajšnjo potezo poslancev. Rožiča ob tem ne skrbi, da bo prišlo do odpuščanj. Po njegovem je v panogi že zdaj premalo zaposlenih. S spremembami se bo lažje organiziral delovnik, tudi presežnih ur bo manj, še meni.

Izjeme prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov

Kot je že znano, v skladu z novelo zakona o trgovini trgovci ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dnevih ne bodo več smeli določiti obratovalnega časa prodajaln. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, v pristaniščih, na letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Prav tako bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Trgovine bodo ob nedeljah zaprte