V TZS-ju opozarjajo na negativne učinke dviga DDV-ja. Foto: BoBo
V TZS-ju opozarjajo na negativne učinke dviga DDV-ja. Foto: BoBo

Dvig DDV-ja bi še poslabšal stanje v slovenski trgovini in gospodarstvu, prizadel pa bi tudi potrošnike, menijo v TZS-ju.

"Dodatno zaskrbljenost ob morebitnem dvigu DDV povzročajo zadnji razpoložljivi podatki statističnega urada, iz katerih izhaja, da je realni indeks prihodka v trgovini na drobno brez motornih goriv januarja letos za 7,5 odstotka nižji glede na januar 2012. Za trgovino z neživili brez motornih goriv je padec še večji, in sicer v višini 8,7 odstotka," so zapisali v sporočilu za javnost.

Primerjava kumulativnih indeksov za leto 2012 glede na leto 2008 v trgovini na drobno brez motornih goriv kaže 12,9-odstoten padec, v trgovini na drobno z neživili brez motornih goriv pa 15,5-odstotnega, opozarjajo v zbornici. Razpoložljivi podatki pričajo o padcu kupne moči v Sloveniji, menijo v TZS-ju.

Treba je proučiti koristi in slabosti morebitnega dviga DDV-ja in upoštevati vse mikro- in makroekonomske učinke na gospodarstvo, je opozoril upravni odbor TZS-ja. Pri tem spominjajo na specifičen položaj Slovenije kot majhne in pretežno tranzicijske države.

"Dvig stopnje DDV je v nasprotju z gospodarskimi politikami uspešnih držav EU, ki so kot enega izmed ukrepov za izhod iz gospodarske in finančne krize uvajale in še vedno uvajajo ukrepe v smeri spodbujanja domače potrošnje, saj to pomeni osnovo za nov investicijski cikel," so prepričani v zbornici.

TZS: Dvig DDV-ja Madžarske ni rešil
Ob tem v TZS-ju omenjajo primer Madžarske, kjer so že zvišali stopnjo DDV-ja, a se, pravijo v zbornici, srečujejo z negativnimi posledicami. "Madžarska ima manjše prilive v državnem proračunu in čedalje nižjo raven blaginje prebivalstva, nižjo potrošnjo, tudi tisto, ki se nanaša na investicije. Pričakovanih učinkov dvig DDV kot protikrizni ukrep ni prinesel niti na Hrvaškem niti v Španiji," pravijo.

Morebitni dvig DDV-ja bi gospodarske subjekte po njihovem mnenju postavil v še težji konkurenčni položaj, srečevali pa bi se tudi z dodatnim upadom skupne gospodarske aktivnosti v Sloveniji.

"Položaj v slovenskem gospodarstvu, katerega tretjino prihodkov ustvarijo podjetja, ki se ukvarjajo s trgovino, je zaostren, zato je potrebna posebna skrbnost pri oblikovanju in sprejemanju ukrepov na državni ravni, ki se neposredno odrazijo na segmentu kupne moči," so še opozorili.