Zavarovalnica Triglav ob koncu leta pričakuje od 80 do 90 milijonov evrov dobička. Foto: BoBo
Zavarovalnica Triglav ob koncu leta pričakuje od 80 do 90 milijonov evrov dobička. Foto: BoBo

Skupina Triglav je devetmesečje končala z bruto dobičkom 67,5 milijona evrov, kar je 29 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Na ravni matične zavarovalnice je dobiček pred obdavčitvijo s 60 milijoni evrov za izidom lanskega devetmesečja zaostal za okoli devet odstotkov, čisti dobiček pa je nazadoval za približno deset odstotkov, na 48,3 milijona evrov.

V Triglavu sicer ocenjujejo, da bo ob upoštevanju pričakovanih razmer do konca leta dobiček pred obdavčitvijo na ravni skupine dosežen v načrtovanem razponu med 80 in 90 milijoni evrov. V Zavarovalnici Triglav v letošnjem načrtu načrtujejo tudi za okoli 900 milijonov evrov zbranih premij.

Manj pobranih premij
Na ravni skupine so obračunali za 720,7 milijona evrov bruto zavarovalne in sozavarovalne premije, kar je približno na ravni lanskega devetmesečja, ko je zbrana bruto premija dosegla 718,3 milijona evrov. Čisti prihodki od zavarovalnih premij so s 630,5 milijona evrov prav tako ostali na ravni iz istega obdobja lani.

Na ravni matične zavarovalnice se je obračunana bruto zavarovalna in sozavarovalna premija zmanjšala za nekaj manj kot odstotek, na 460,2 milijona evrov. Čisti prihodki od zavarovalnih premij so nazadovali za nekaj več kot dva odstotka, na 379,6 milijona evrov.

Več pobranih premij, zlasti v tujini
Premije premoženjskih zavarovanj so se na ravni skupine povečale za odstotek, premija življenjskih zavarovanj se je znižala za dva odstotka, medtem ko se je premija zdravstvenih zavarovanj povečala za štiri odstotke.

Skupina je v Sloveniji skupaj zbrala 0,3 odstotka več premije kot pred letom dni, na trgih zunaj Slovenije pa je bila povprečna rast premije devetodstotna.

Obračunani bruto zneski škod so na ravni skupine tiste iz lanskega devetmesečja presegli za okoli dva odstotka in dosegli 445,5 milijona evrov, čisti odhodki za škode pa so se povečali za približno štiri odstotke, na 442,7 milijona evrov. Na ravni matične zavarovalnice so se obračunani kosmati zneski škod prav tako povečali za dobra dva odstotka, na 289,7 milijona evrov, čisti odhodki pa za nekaj manj kot štiri odstotke, na 273,6 milijona evrov.

Več škod je bilo po besedah zavarovalnice izplačanih predvsem zaradi poletnih neurij s točo, aprilske pozebe in lokalnih poplav v Sloveniji. Skupna vrednost množičnih škodnih dogodkov na ravni skupine v letošnjem devetmesečju je bila 19 milijonov evrov.