Novega guvernerja Banke Slovenije bo DZ izbiral predvidoma maja. Foto: BoBo
Novega guvernerja Banke Slovenije bo DZ izbiral predvidoma maja. Foto: BoBo
Kdo bo guverner Banke Slovenije?

Predsednik republike Borut Pahor je do roka, ki se je iztekel v nedeljo ob polnoči, prejel tri predloge kandidatov za novega guvernerja Banke Slovenije. Izbranega kandidata bo predstavil najpozneje do 3. aprila, predtem pa bo opravil posvete z vsemi poslanskimi skupinami.

Za novega guvernerja Banke Slovenije, ki bo sredi julija nasledil dosedanjega guvernerja Marka Kranjca, so predlagani dosedanji viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Janez Fabjan, redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Franjo Štiblar in višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu ter izredni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani Boštjan Jazbec.

Predsednik Pahor je napovedal, da se bo v pogovorih s poslanskimi skupinami potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim merilom. Od izbranega kandidata pa bo morebiti zahteval, da se pred glasovanjem tudi sam predstavi poslanskim skupinam, podobno kot v primeru predloga varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer.

DZ o kandidatu glasuje tajno najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, izvoljen pa je, če zanj glasuje večina vseh poslancev. O novem guvernerju Banke Slovenije bi DZ lahko odločal v začetku maja.

Kdo bo guverner Banke Slovenije?