Lani so pri Harleyju v Evropi prodali skoraj 40.000 motornih koles. Foto: Reuters
Lani so pri Harleyju v Evropi prodali skoraj 40.000 motornih koles. Foto: Reuters
Trump meni, da je podjetje prehitro vrglo puško v koruzo. Foto: Reuters

Predsednik ZDA je na Twitterju zapisal, da je presenečen, da je "Harley Davidson od vseh podjetij prvo, ki je razglasilo predajo". "Trdo sem se boril zanje in na koncu ne bodo plačali carin za prodajo v EU, ki nam je pri trgovini naredil veliko škodo, za 151 milijard dolarjev škode. Carine so za Harley samo izgovor – potrpljenje!"

Pri Harley-Davidsonu so v ponedeljek sporočili, da bodo proizvodnjo motorjev za evropski trg preselili v druge države. Kot so pojasnili, bi lahko finančne posledice odločitve Unije dosegle sto milijonov dolarjev letno. Gre za eno prvih podjetij, ki je javno razkrilo posledice ameriških carin.

Carine EU-ja so odgovor na nove ameriške dajatve na uvoz jekla in aluminija. Predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je v ponedeljek novinarjem dejala še, da skuša EU "kaznovati ameriške delavce s krivično in diskriminatorno trgovinsko politiko".

"Predsednik Trump si bo še naprej prizadeval za svobodno, pravično in recipročno trgovino, v upanju, da se nam bo EU pridružil," je dejala Sandersova.

"Občutno breme"
Harley-Davidson je sporočil, da jim vse večji stroški zaradi carin EU-ja predstavljajo "občutno" breme in grožnjo za njihovo prodajo v tujini, ki jo skuša v zadnjih letih razširiti.

Iz podjetja so sporočili, da bodo povečali naložbo v svoje tovarne v tujini, čeprav niso povedali, katere. Carine na njihove motorje so bile po navedbah skupine doslej šestodstotne, zdaj pa so se zvišale na 31 odstotkov, kar ceno motorja v povprečju zviša za 2.200 dolarjev.

Podjetje s sedežem v zvezni državi Wisconsin ima poleg 2.100 zaposlenih v ameriških tovarnah svoje obrate tudi v Avstraliji, Braziliji, Indiji in na Tajskem, piše BBC. V svoji strategiji so zapisali, da želijo okrepiti prodajo zunaj ZDA, prav v ta namen so tudi napovedali zaprtje tovarne v Kansas Cityju, proizvodnjo od tam pa bodo preselili na Tajsko. Lani so samo v Evropi prodali skoraj 40.000 motornih koles.

Harley Davidson seli del proizvodnje
Harley Davidson seli del proizvodnje