Nemčija je imela lani najvišjo gospodarsko rast v šestih letih. Foto: Reuters
Nemčija je imela lani najvišjo gospodarsko rast v šestih letih. Foto: Reuters

Nemški trg delovne sile je v velikem razcvetu, saj je stopnja zaposlovanja rekordno visoka. A neobičajno dolgo obdobje gospodarske rasti, ki traja že deveto leto, je v kombinaciji s pomanjkanjem aktivne delovne sile povzročilo, da podjetja vse težje najdejo primeren kader za svoje potrebe. Če bi nemški menedžerji zaposlili vse za zdaj še brezposelne delavce, ki ustrezajo zahtevanim razpisnim pogojem, bi v nemških podjetjih še vedno ostalo okoli 400.000 prostih delovnih mest, ugotavlja institut.

Povedano drugače – donos največjega evropskega gospodarstva bi bil za 0,6 odstotka višji, če bi podjetja lahko našla in zaposlila toliko ljudi, kot jih potrebujejo. Ker pa gre zaposlovanje z roko v roki z rastjo naložb v opremo, bi bil srednjeročno donos nemškega gospodarstva na letni ravni za 0,9 odstotka višji, še opozarjajo pri IW-ju.

Tudi nemška zbornica za industrijo in trgovino je prejšnji teden opozorila, da bi lahko pomanjkanje delovne sile ogrozilo nemški gospodarski razcvet. Nemško gospodarstvo je lani zraslo za 2,2 odstotka, kar je največ v zadnjih šestih letih. Po mnenju zbornice je raziskava, opravljena v 24.000 podjetij, pokazala, da se skoraj vsako drugo podjetje spoprijema z dolgotrajnimi težavami pri iskanju primernih kandidatov za prazno delovno mesto, šest izmed desetih menedžerjev pa meni, da pomanjkanje kvalificirane delovne sile ogroža njihovo poslovanje.

Največ tovrstnih težav je v gradbeništvu, proizvodnji, varnostnih službah, izobraževanju, predšolski vzgoji in oskrbi starejših.