Foto:
Foto:
Statistični urad je že drugi mesec zapored ugotovil deflacijo.

Cene življenjskih potrebščin so se tako znižale že drugi mesec zapored. Avgusta je statistični urad namreč ugotovil 0,5-odstotno deflacijo.

V letošnjem letu je inflacija tako dosegla 2,6 odstotka, v medletni primerjavi pa je bila rast cen življenjskih potrebščin 3,3-odstotna.

Glavni razlog za septembrski padec cen je konec glavne turistične sezone, saj so se precej znižale cene počitniških aranžmajev. Na drugi strani pa so na police prišla dražja jesensko-zimska oblačila.

Cene poletnih počitniških paketov so se septembra znižale za 18,1 odstotka, cene v celotni skupini rekreacija in kultura, kamor sodijo turistični aranžmaji, pa so se znižale za 4,3 odstotka.

Poleg tega so se znižale tudi cene v skupini hrana in brezalkoholne pijače (za 1,1 odstotka) - najbolj so se pocenili sadje (za osem odstotkov), gazirane in negazirane pijače (za 2,6 odstotka), sveža in predelana zelenjava ter kava, čaj in kakav (za 1,9 odstotka).

Cene v skupini stanovanjska oprema so padle za 0,4 odstotka, v komunikacijah pa za 0,1 odstotka.

Podražitve nafte niso upoštevali
Statistični urad v septembrskem
izračunu stopnje inflacije še ni upošteval zadnje podražitve naftnih derivatov, saj bo na raven cen vplivala v prihodnjih mesecih. Zaradi višjih cen nafte bo letna inflacija višja, kot so sprva predvideli.