Še leta 2017 se je turški BDP, predvsem zaradi dobrih rezultatov industrije in gradbeništva, povečal za več kot sedem odstotkov, lani pa ga je močno prizadel padec vrednosti lire, gospodarska rast pa je bila "le" 2,6-odstotna, kar je najmanj od leta 2009.

Turški finančni minister Berat Albayrak je po objavi kazalcev dejal, da je država že zlezla iz najhujšega, kar zadeva gospodarske aktivnosti. Foto: Reuters
Turški finančni minister Berat Albayrak je po objavi kazalcev dejal, da je država že zlezla iz najhujšega, kar zadeva gospodarske aktivnosti. Foto: Reuters

V zadnjih treh mesecih lanskega se je glede na trimesečje poprej gospodarstvo skrčilo za 2,4 odstotka, ker se je skrčilo drugo trimesečje zapored, pa je tehnično gledano v recesiji.

V drugi polovici leta se je turško gospodarstvo znašlo v zahtevnem položaju zaradi padca vrednosti lire, kar je bilo posledica zaskrbljenosti zaradi vpliva turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na monetarno politiko, predvsem neodvisnost centralne banke, in zaostritve diplomatskega spora z ZDA.

Visoka ostaja tudi inflacija, kažejo podatki turškega statističnega urada. Oktobra lani je dosegla vrh pri 25,24 odstotka, preden je zdrsnila in februarja dosegla 20 odstotkov. Še posebej močno so se zvišale cene hrane.

Turška vlada z ukrepi za večje povpraševanje
Gradbeništvo kot steber turškega razcveta se je v zadnjem četrtletju lanskega leta na letni ravni skrčilo za 8,7 odstotka, industrijski sektor pa za 6,4 odstotka. "Menim, da bo, upoštevaje naravo te recesije, zadnja globlja in daljša od prejšnjih napovedi. Vsak nepremišljen odgovor vlade glede monetarne politike lahko stvari le še poslabša," je za Reuters dejal analitik Timothy Ash iz podjetja BlueBay Asset Management. Zaradi skrb vzbujajočih ekonomskih kazalcev se je potrošnja gospodinjstev v zadnjem četrtletju zmanjšala za devet odstotkov. Turška vlada je zato uvedla vrsto ukrepov, da bi okrepila domače povpraševanje, med drugim je znižala davke na določene izdelke, med njimi avtomobile, pohištvo in belo tehniko, ter spodbudila trgovine, naj potrošnikom ponudijo najmanj 10-odstotne popuste.

Po napovedih naj bi se letos turško gospodarstvo povečalo za 2,3 odstotka.

Ohlajanje gospodarstva v kombinaciji s krizo turške lire v lanskem letu sta občutljivi vprašanji za Erdogana in njegovo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) pred lokalnimi volitvami, ki bodo 31. marca.