Gostje so letos več zapravljali in večkrat prenočili. Foto: EPA
Gostje so letos več zapravljali in večkrat prenočili. Foto: EPA
Rekordna rast v slovenskem turizmu

V prvih sedmih mesecih letos je turizem v plačilno bilanco prispeval 1,09 milijarde evrov, v enakem lanskem obdobju pa 670,8 milijona evrov, je pojasnil prvi mož GZS-ja Samo Hribar. Od januarja do konca avgusta pa je bilo v nastanitvenih objektih v Sloveniji 3,1 odstotka več turistov kot v prvih osmih mesecih lani. Turisti so medtem ustvarili 1,4 odstotka več prenočitev kot v enakem obdobju lani, kažejo statistični podatki po glavni turistični sezoni.

V primerjavi z Evropo višja rast
"Posebej nas veseli rast prihodov in prenočitev tujih turistov, ki je v prvih osmih mesecih za šest odstotkov višja kot prejšnje leto v tem obdobju. Medtem je bila povprečna rast prihodov tujih turistov v Evropi v prvi polovici leta štiriodstotna," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Hribar.

Žerjav zelo zadovoljen
Gospodarski minister Radovan Žerjav je s podatki o turističnem prometu v prvih osmih mesecih leta, posebej glede na okoliščine - mednarodno finančno in gospodarsko krizo -, zelo zadovoljen. "Odkar sem prevzel položaj ministra, se soočam s številnimi perečimi problemi aktualne slovenske gospodarske realnosti. Zato me še toliko bolj veseli, da je področje turizma svetla izjema. Kot kaže, je pred nami, glede na trend rasti prihodov, prenočitev in prilivov z naslova izvoza potovanj, spet rekordna turistična bera," je poudaril minister.

Ob tem je pojasnil, da svoj delež pri zategovanju pasu v javnih financah prispeva tudi turizem. Ker pa se zaveda pomena promocije slovenske turistične ponudbe, bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v kratkem potrdilo projekt z naslovom Krepitev prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije.

"V okviru tega bo ministrstvo Slovenski turistični organizaciji za promocijo namenilo štiri milijone evrov evropskih sredstev. Glede na dosedanje rezultate verjamemo, da bodo sredstva učinkovito prispevala k nadaljnji rasti slovenskega turizma," je prepričan minister.

Nemci vse pogosteje prihajajo v Slovenijo
Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je z rezultati v prvih osmih mesecih zadovoljna, saj se rast števila tujih turistov nadaljuje, čeprav z manjšo intenziteto. "Še posebej nas veseli nadaljevanje rasti z nemškega trga v višini 10,2 odstotka pri prihodih in 8,5 odstotka pri prenočitvah, saj gre za slovenski turizem ključni in tradicionalno pomemben trg," je poudarila na novinarski konferenci.

Zadovoljni tudi Avstrijci, Italijani več doma
Nadaljevanje pozitivnega gibanja opažamo tudi iz Avstrije. Italijani so zaradi izredno zaostrenih gospodarskih razmer v Italiji letos potovali bistveno manj in za krajši čas kot v preteklih letih.

Upad števila potovanj domačih gostov
Visoke rasti se nadaljujejo na ruskem trgu in nizozemskem trgu ter na oddaljenih trgih, kot so Japonska, Koreja, ZDA in Brazilija. Zaostren gospodarski položaj doma je vplival na upad števila potovanj domačih gostov, ki predstavljajo v prvih osmih mesecih 39 odstotkov vseh prenočitev v Sloveniji, je še pojasnila Pakova.

O rekordni rasti v slovenskem turizmu pa je za TV Dnevnik poročala tudi Elen Batista Štader.

Rekordna rast v slovenskem turizmu