Cimos Kinematika je na prodaj že dalj časa. Foto: BoBo
Cimos Kinematika je na prodaj že dalj časa. Foto: BoBo

Informacije je za Dnevnik potrdil tudi sekretar sindikata SKEI za kraško-notranjsko in obalno regijo Sašo Ristič, ki se je v četrtek sestal s Cimosovim vodstvom. Na sestanku bi morala teči beseda o pogojih prenosa približno 100 zaposlenih na novo podjetje, ki bi se ukvarjalo s kinematiko.

"Toda ker se je vlagatelj umaknil, prenosa zaposlenih ne bo," je povedal Ristič in poudaril, da vodstvo Cimosa ni skrivalo razočaranja, ko je sindikat seznanilo z umikom Turkov. Tega, kako bodo potekali dogodki v nadaljevanju, Ristič ne more napovedati.

Pojasnil pa je, da odpoved posla za delavce ne bo predstavljala težav, saj so zaposleni v matični družbi, v Cimosu. Po prevzemu koprske družbe lani spomladi so se Cimosovi sindikati in SKEI z italijanskim finančnim skladom Palladio Finanziaria dogovorili, da bo ob morebitnih odpuščanjih delavcem pripadla 15 odstotkov višja odpravnina od zakonsko določene.

Po informacijah Dnevnika nameravajo v Cimosu za nakup kinematike iskati drugega potencialnega vlagatelja, do takrat pa nadaljevati proizvodnjo. S kinematiko, ki je poleg proizvodnje turbopolnilnikov in pogonskih sistemov eden izmed treh proizvodnih programov, v Cimosu dosežejo približno 10 odstotkov prihodkov od prodaje, ki so lani znašali 253,4 milijona evrov. Na prodaj je že dlje časa.

Kot mogoč kupec se je spomladi omenjala druga turška družba Toksan Otomotiv, ki deluje znotraj Kücükoglu Holdinga, v Sloveniji pa je tudi ustanovila podjetje AK Automotive.