Turško podjetje je pri vasi Orehek začelo postavljati kontejnersko spalno naselje za 450 delavcev, ki bodo gradili drugi tir. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Turško podjetje je pri vasi Orehek začelo postavljati kontejnersko spalno naselje za 450 delavcev, ki bodo gradili drugi tir. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Prebivalci vasi Orehek so veseli, da se bo propadajoče območje končno uredilo, na Upravni enoti v Postojni pa so se odzvali na očitke, češ da delovna dovoljenja izdajajo prepočasi.

Propadajočih hlevov nekdanje zadruge končno ni več, degradirano območje se bo po dolgih letih naposled uredilo, so veseli prebivalci Orehka. Začasno delavsko naselje z okoli 450 stanovalci jih, kot je videti, ne bo motilo.

"Glede na to, da bodo bolj ali manj na delu, čas pa je bil, da se tisti kompleks uredi, nimamo nič proti," je za TV Slovenija povedal vaščan.

"Ker tukaj je bilo grozno, notri so bile kače in polži in vse mogoče, objekti so tako in tako propadali. Dali so nam ponudbo, da nam bodo pomagali z deli krajevni skupnosti pri izgradnji kanalizacije," je dodal drugi vaščan Orehka.

"Mi smo zadovoljni, da pridejo in da so zdaj počistili, mi nimamo nič proti za zdaj," pa je sklenila vaščanka.

Delavci naj bi prišli septembra

Kampus bo turško podjetje postavilo iz zabojnikov, delavci naj bi se v Orehek priselili septembra. A do tega trenutka so na Upravni enoti Postojna prejeli šele 88 vlog za delovna dovoljenja, izdali so jih 47.

"Od začetka smo imeli nekaj primerov, ko so bile vloge nepopolne, zdaj se pa z našega vidika zadeve rešujejo hitro, iz dneva v dan," je pojasnil Marko Baša, načelnik upravne enote Postojna.

Postopek izdaje delovnega dovoljenja traja povprečno mesec dni. "Tu ne gre za skupno dovoljenje, ki ga izdaš na listu papirja, ampak individualno izdano dovoljenje za vsakega delavca. V samem postopku pa nismo udeleženi samo mi, upravna enota, še najbolj je dolgotrajen postopek zavoda za zaposlovanje," je pojasnil Baša.

Če pa se bo zgodilo, da bodo v prihodnje naenkrat dobili več vlog hkrati, bodo našli hitrejše rešitve.

2. tir: Urejanje delavskega naselja v Orehku