Na gradbišču 2. tira. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Na gradbišču 2. tira. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije, Sindikata družbe Yapi Merkezi, SDGD Sindikata družbe YM Construction, Društva za zagovorništvo ranljivih skupin – Delavska svetovalnica in podjetij Yapi Merkezi ter YM Construction so s socialnim dialogom dosegli dogovor za izboljšanje položaja zaposlenih, ureditev razmer in posledično preklic stavke, so sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Prva zahteva je bilo 30-odstotno zvišanje plač, dogovorili so se za od 15- do 18-odstotno povišanje. "Odvisno od delovnega mesta, slabše plačani več, bolje plačani manj," je za Radio Slovenija povedal Oskar Komac iz Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti.

Bistven je tudi dogovor glede delovnega časa – če delajo zdaj po 12-urni delavnik, to je tudi po 250 ur na mesec, bodo po novem v treh izmenah, a se jim zato plača ne bo znižala. "S tem smo uredili delovni čas, imeli bodo normalen urnik, plača pa se ne bo znižala. Ljudje hočejo zaslužiti, to je popolnoma jasno," je pojasnil Komac.

Sorodna novica Turški delavci, ki gradijo 2. tir, napovedali stavko. 2TDK: Na časovnico ne sme vplivati.

Nadure za nazaj bo preverila na novo ustanovljena komisija, dodatek za delo na oddaljenem gradbišču bodo poračunali tudi za nazaj. Jutri se bodo torej turški delavci kot običajno odpeljali iz Orehka na delovišča drugega tira, je za Radio Slovenija poročala Tjaša Škamperle.

Stavkovne zahteve glede varnosti in zdravja pri delu ter ureditve bivalnih razmer se bodo po dogovoru urejale v okviru odprtega dialoga med delodajalcem in sindikatom.

Dodatno je bilo dogovorjeno tudi izplačilo enkratnega zneska stimulacije, 150 evrov, ki bo izplačana v marcu 2024. Pripravili bodo tudi pravilnik o nagrajevanju delavcev v okviru socialnega dialoga.

Odprto ostaja še vprašanje zaposlenih, ki so delali pri podjetju Türkcan, to je bil podizvajalec Yapi Markezija. Z njim so, ko so informacije o kršitvah pravic delavcev prišle v javnost, prekinili pogodbo, obveznosti do delavcev, ki so se vrnili v Turčijo, še niso poplačane. Inšpektorji za delo so v treh letih od začetka gradnje opravili več kot 100 nadzorov na 2. tiru in kršitve ugotovili v več kot 50 primerih, tako pri turških izvajalcih kot pri Kolektorju.

2TDK pričakuje urejena delovna razmerja tudi v prihodnje

"Investitor je turškega izvajalca gradbenih del ob napovedi stavke nemudoma pozval k dialogu z delavci in ga redno pozival k ustrezni rešitvi stavkovnih zahtev. Veseli nas, da so bila pogajanja uspešna in da je bila z vzajemnim dialogom sprejeta skupna rešitev," so v odzivu na dogovor zapisali v družbi 2TDK.

Po njihovih besedah pričakujejo, da bodo delovna razmerja med delodajalcem oz. izvajalcem gradbenih del in delavci na gradbiščih urejena na ustrezen način tudi v prihodnje.

"V podjetju bomo tako kot doslej še naprej skrbno bdeli nad izvrševanjem pogodbenih obveznosti izvajalcev gradbenih del. Naj ob tem poudarimo, da družba 2TDK redno plačuje vse svoje obveznosti do izvajalcev, ki jih predhodno potrdi nadzorni inženir," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Delavci na drugem tiru preklicali stavko