Trojner je poudaril, da izvršni odbor Skei TVM nikoli o ničemer ne odloča sam.
Trojner je poudaril, da izvršni odbor Skei TVM nikoli o ničemer ne odloča sam. "Za vse odločitve, ki jih sprejemamo, iščemo podporo pri članstvu delavcev," je zatrdil. Foto: MMC RTV SLO
Težave Tovarne vozil Maribor

Delavci bodo tako dobili izplačane julijske plače in drugo šestino izostalega regresa za leto 2009, po Trojnerjevih besedah pa so zahtevali in izpogajali tudi to, "da se resno pristopi k financiranju proizvodnje do konca leta in da morajo biti vse plače do konca leta izplačane znotraj meseca".

"Če pogoji ne bodo izpolnjeni, bo stavka 6. septembra"
"Opozorili smo tudi na to, da nimamo poravnanih prispevkov socialnega in pokojninskega zavarovanja, zadnji je bil poravnan do 1. maja in sedaj imamo zagotovila, da se bo tudi to razrešilo," je dejal predsednik sindikata SKEI TVM Franjo Trojner.

"Pogajanja so bila dolga in mučna, ampak prišli smo do nekega konsenza," pravi. Dodaja še: "Če do 3. septembra plače slučajno ne bi bilo, bo stavka 6. septembra." A Trojner ne vidi razloga, da pogoji ne bi bili izpolnjeni, saj so porabili cel dan, da so se dogovorili, sestali pa so se kar na treh zborih delavcev.

Trojner: Ni skrivnost, da se nas prodaja
Poudaril je še, da izvršni odbor SKEI TVM nikoli o ničemer ne odloča sam. "Za vse odločitve, ki jih sprejemamo, iščemo podporo pri članstvu delavcev," je zatrdil

Dodal je še, da o prihodnosti TVM-ja niso veliko govorili. "Nobena skrivnost ni, da se nas prodaja. To zaposleni vemo že dolgo, a to ni naša stvar. Želimo si le dela in poštenega plačila zanj, zato nam je vseeno, kdo je naš lastnik, le da izpolni omenjene pogoje," je pojasnil predsednik sindikata SKEI v TVM-ju.

Julijske plače ni bilo zaradi nakupa repromateriala
Kot je znano, bi morali zaposleni julijsko plačo prejeti 18. avgusta, a se to ni zgodilo, ker naj bi vodstvo podjetja sredstva namenilo za nakup repromateriala, s katerim so ponovno zagnali proizvodnjo.

Zadnji datum za izplačilo plač naj bi bil 27. avgust, a takrat se je predsednik uprave Janez Lipuš s predstavniki delavcev dogovoril, da se delavcem izplača del izostalega regresa za leto 2009.

Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo avtobusov in je v večinski lasti družbe Viator & Vektor, je v krizi že dobro leto in pol. Zaposleni pa so si konec marca šele z grožnjami s protestnim shodom pred tovarno zagotovili prejem januarskih plač, znova pa se je zalomilo, ko je bilo treba izplačati plače za maj. Delavci so začeli stavko, a jo prekinili že naslednji dan, ko je bil dosežen dogovor z lastnikom glede dinamike izplačil obveznosti do zaposlenih in dokapitalizacijo družbe v višini sedem milijonov evrov.

Težave Tovarne vozil Maribor