Uber se je do zdaj vedno pritožil na podobne razsodbe. Foto: EPA
Uber se je do zdaj vedno pritožil na podobne razsodbe. Foto: EPA

Odločitev, ki je ni Uber doslej sprejel še nikjer, sledi odločitvi britanskega sodišča, da morajo biti Uberjevim voznikom zagotovljene pravice iz delovne zakonodaje.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Uberja, bodo vozniki med drugim upravičeni do minimalne plače, plačanega dopusta in pokojninskega zavarovanja.

Od danes bo "več kot 70.000 voznikov v Združenem kraljestvu obravnavanih kot delavci, kar jim bo med drugim zagotovilo najmanj minimalno plačo, ko bodo vozili za Uber", so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so poudarili, da bodo lahko vozniki zaslužili tudi več, obenem pa ohranili fleksibilnost dela.

Gre za ogromno spremembo poslovnega modela, saj so pri Uberju doslej zatrjevali, da gre pri njihovih voznikih za samozaposlene, saj da sami izbirajo, koliko in kdaj bodo delali, pri tem pa da lahko uporabljajo tudi konkurenčne platforme.

Vendar pa je britansko vrhovno sodišče februarja odločilo, da vozniki, ki opravljajo prevoze prek platforme Uber, niso samozaposleni, ampak delavci, upravičeni do pravic iz delovne zakonodaje. Sodni postopek je leta 2016 sprožilo 20 Uberjevih voznikov, ki so trdili, da so upravičeni do zaščite, ki jim jo nudi delovna zakonodaja. Kot argument so navedli dolžino obdobja, v katerem opravljajo prevoze za Uber, in pa tudi sistem nadzora nad njimi, ki ga je izvajalo podjetje.

Sodišča nižje stopnje so jim pritrdila trikrat, v 2016, 2017 in 2018, Uber pa se je vsakič pritožil. V podobne spore se je spustil tudi v nekaterih drugih državah, status Uberjevih voznikov pa ni povsod enak.

Mick Rix iz sindikalne konfederacije GMB je po februarski odločitvi sodišča napovedal, da se bodo v imenu tožnikov zavzeli tudi za izplačilo odškodnin voznikom. Analitiki pa so ocenili, da odločitev pomeni daljnosežne spremembe za voznike vseh tovrstnih platform za prevoze ali dostavo in nasploh za t. i. GIG-gospodarstvo ali sodelovalno gospodarstvo, pri čemer ljudje, velikokrat mladi, delajo brez pogodb ali vnaprej predpisanega delovnega časa.