Grafit v bližini ukrajinskega in ruskega veleposlaništva v Rimu. Foto: EPA
Grafit v bližini ukrajinskega in ruskega veleposlaništva v Rimu. Foto: EPA

"Naš glavni cilj je zaščititi kupno moč družin in proizvodno sposobnost podjetij," je napovedal premier Mario Draghi ob predstavitvi t. i. drugega svežnja Ukrajina, vrednega 14 milijard evrov.

Izstopa davek na presežni dobiček velikih energetskih podjetij: vlada ga je z dozdajšnjih 10 odstotkov dvignila na 25 odstotkov, s čimer bo financirala nove socialne transferje.

Za začetek bo 200 evrov enkratnega dodatka namenila za 28 milijonov državljanov, ki ne dosegajo 35.000 evrov letnega bruto dohodka. Vlada je še podaljšala posebni bonus na položnice za plin in elektriko najrevnejših državljanov do konca septembra.

DDV na plin znižan z 22 na 5 odstotkov

Vsaj do 8. julija pa ostaja v veljavi tudi občutno znižanje trošarin, ki je pri litru bencina ali dizelskega goriva vredno 30 centov. Za naslednja dva meseca je vlada še popolnoma odpravila trošarine na stisnjeni zemeljski plin in mu znižala DDV z 22 na 5 odstotkov.

Tri milijarde evrov zaradi podražitve gradbenih materialov

Dekret tudi predvideva 200 milijonov evrov nepovratne pomoči podjetjem, ki poslujejo pretežno z državami v vojni in jih je ukrajinski spor posebej prizadel. Kar tri milijarde evrov pa bo šlo za pokritje višjih stroškov pri javnih novogradnjah, kar se je zgodilo zaradi višjih cen gradbenih materialov – vlada podražitve ocenjuje na 20 odstotkov.

"Ne gre za recesijo, ampak upočasnitev"

"Gospodarstvo se trenutno upočasnjuje. Ne gre za recesijo, gre za upočasnitev," poudarja premier Draghi. Italijansko gospodarstvo, ki je v zadnjem trimesečju lanskega leta imelo 0,7-odstotno rast, se je v prvem trimesečju letos skrčilo za 0,2 odstotka.