Gneča je na marsikaterem bencinskem servisu. Foto: MMC RTV SLO
Gneča je na marsikaterem bencinskem servisu. Foto: MMC RTV SLO

Ker vlada ni podaljšala regulacije cen goriva, se bodo te že v nedeljo lahko spet oblikovale prosto na trgu. Zaradi pričakovane občutnejše podražitve se tako na nekaterih bencinskih servisih po državi znova pojavlja gneča in povečano povpraševanje po gorivih.

Kot so v družbi Petrol pojasnili za STA, na določenih prodajnih mestih zaradi povečane prodaje že prihaja do kratkoročnih izpadov zalog, a se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena tekom dneva. Obenem so zaradi povečane prodaje na tovrstnih prodajanih mestih že povečali tudi dobavo goriva, so dodali.

Oskrba z naftnimi derivati je stabilna

Ob tem mirijo, da, kar se tiče stabilnosti oskrbe, ni potrebe za paniko in vrste na prodajnih mestih, saj ni nobene potrebe, da bi potrošniki krepili svoje zaloge goriv oziroma spremenili svoje običajne navade za oskrbo z gorivi.

V tem trenutku dobava naftnih derivatov s strani svetovnih trgov poteka brez večjih težav, zagotavljajo. "Lahko potrdimo, da imamo za mesec maj potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov. Tudi za celotno leto 2022 ima družba Petrol zagotovljene dolgoročne nabavne pogodbe za naftne derivate v obsegu, ki odraža dosedanjo dinamiko rasti mobilnosti na predcovidne ravni, kot je opredeljeno v poslovnem načrtu za leto 2022," so poudarili na Petrolu.

Kakšne so cene goriv v sosednjih državah?

HRVAŠKA:
95-oktanski bencin: 12,360 HRK (1,64 EUR)
Dizel: 13,040 HRK (1,73 EUR)

AVSTRIJA:
95-oktanski bencin: 1,728 EUR
Dizel: 1,837 EUR

ITALIJA:
95-oktanski bencin: 1,867 EUR
Dizel: 1,847 EUR

MADŽARSKA:
95-oktanski bencin: 479,900 HUF (1,29 EUR)
Dizel: 479,900 HUF (1,29 EUR)

Vir: AMZS

O tem, za koliko se bodo cene pogonskih goriv podražile, vnaprej ne morejo govoriti, so pa potrdili, da bodo te po sprostitvi cen nekoliko višje od trenutnih. Dodali so, da bodo primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem. Na gospodarskem ministrstvu so sicer v petek prav tako ocenili, da se bodo cene v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja in EU in držav z evrom.

"Trenutno veljavne regulirane cene namreč ne odražajo realnih cen, kar je razvidno tudi v primerjavi s posameznimi cenami med državami EU," so še zapisali na Petrolu.

Tudi na bencinskih servisih OMV v petek in danes beležijo močno povečano povpraševanje in količinski odjem goriv. Na servisih so zaznali nakupovanje goriva na zalogo, tudi v izjemno velikih količinah. "Zato že od petka dalje v izdatnem obsegu kljub pred tem polnim zalogam na servise dobavljamo dodatno gorivo in z osebjem na servisih delamo vse v naši moči, da gostom zagotovimo ustrezno oskrbo," so pojasnili.

Kljub temu pa zaradi logističnih izzivov, povezanih s časovnimi omejitvami opravljanja dela prevoznikov, trenutno ne morejo zagotoviti, da na nekaterih bencinskih servisih po državi za krajši čas ne bo zmanjkalo goriva.

Tudi v OMV tega, za koliko se bodo cene pogonskih goriv podražile, zaradi pravil o varstvu konkurence ne komentirajo.

Na nekaterih bencinskih servisih po Sloveniji je po poročanju več medijev (začasno) zmanjkalo dizelskega goriva. oto: BoBo
Na nekaterih bencinskih servisih po Sloveniji je po poročanju več medijev (začasno) zmanjkalo dizelskega goriva. oto: BoBo

Cene bi lahko bile rekordne

V prihodnjih dneh tako lahko na bencinskih servisih zagotovo pričakujemo dvig cen, je za Radio Slovenija ocenil ekonomist Maks Tajnikar: "Zato ker naše cene deloma zaostajajo tudi za cenami na nekaterih drugih trgih. Lahko bi dosegli tudi kakšen rekord. Težko je reči natančno."

Na Financah sicer ocenjujejo, da bi za liter 95-oktanskega bencina po novem lahko odšteli 1,6 evra, za liter dizla pa 1,8 evra, kar bi bilo največ doslej.

Vlada je zaradi hudih motenj z oskrbo z naftnimi derivati na domačem in mednarodnem trgu med 15. marcem in 30. aprilom zamrznila maloprodajne cene pogonskih goriv. Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi je določila pri 1,503 evra za liter, dizla pa 1,541 evra za liter.

Presenečeni avtoprevozniki

Avtoprevoznike je sprostitev cen presenetila. Vodja sekcije prometa pri OZS-ju Peter Pišek opozarja na negativne posledice za gospodarstvo: "Bo šlo vse gor, ne samo prevozi. Nafta, derivati so generator dviga cen celotnega sistema proizvodnje, surovin in končno tudi potrošniške košarice. To vsekakor ne bo v redu."

Maks Tajnikar meni, da bodo imeli od sprostitve cen koristi predvsem prodajalci naftnih derivatov: "Zato, ker prodajalci naftnih derivatov lahko prosto oblikujejo cene, kujejo dobičke in izražajo svojo monopolno moč. To je ukrep, ki je v resnici v korist prodajalcem derivatov, ne pa toliko potrošnikom."

Z višanjem cen pogonskih goriv lahko po mnenju Tajnikarja pričakujemo tudi nadaljnjo rast inflacije.

Strah pred podražitvami - gneča na bencinskih črpalkah