V. d. direktorja Umarja Boštjan Vasle je pojasnil, da bo gospodarska rast nekoliko nižja, kot je kazalo spomladi. Foto: BoBo
V. d. direktorja Umarja Boštjan Vasle je pojasnil, da bo gospodarska rast nekoliko nižja, kot je kazalo spomladi. Foto: BoBo
Umar: Gospodarska rast se bo nadaljevala

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je sredi marca napovedi za gospodarsko rast popravil navzgor. Za letošnje leto jo je zvišal s 3,9 na 5,1 odstotka, za prihodnje leto s 3,2 na 3,8 odstotka, za leto 2020 pa je napovedal 3,2-odstotno gospodarsko rast.

Sloveniji Umar za letos po novem napoveduje 4,4-odstotno realno rast BDP-ja. Napoved za 2019 je znižal na 3,7 odstotka, za 2020 pa zvišal s 3,2 na 3,4 odstotka. Jesenska napoved je še posebej pomembna, saj je podlaga za pripravo proračuna.

"Če sklepamo po podatkih za prvo poletje, lahko pričakujemo, da bo rast v celotnem letu nekoliko nižja, kot je bila lani. V spomladanski napovedi smo predvideli, da se bo letos BDP povišal za pet odstotkov, na podlagi realizacije prvega poletja mislimo, da bo rast nekoliko nižja od pet odstotkov," je za Radio Slovenija povedal v. d. direktorja Umarja Boštjan Vasle.

Tveganja v mednarodnem
Med tveganji za uresničitev jesenske napovedi Umar izpostavlja morebitne drugačne razmere v mednarodnem okolju od predvidenih v osrednjem scenariju, ki bi lahko privedle do nižje gospodarske rasti. Domača tveganja za drugačno realizacijo rasti so v prvih dveh letih še pretežno uravnotežena.

Potem ko je Slovenija lani imela 10,7-odstotno rast izvoza, bo ta po najnovejših napovedih letos 8,2-odstotna, prihodnje leto 6,6-odstotna in v letu 2020 7,1-odstotna.

Za letos predvidena rast izvoza bo presegla rast uvoza; ta je za letos predvidena pri osmih odstotkih, potem ko je lani rast uvoza znašala 10,3 odstotka. V prihodnjih dveh letih bo uvoz rasel hitreje kot izvoz, in sicer prihodnje leto za 7,1 odstotka, v 2020 pa za 7,3 odstotka.

Rast bruto naložb v osnovna sredstva bo letos za 1,7 odstotne točke nižja od lanske in bo znašala devet odstotkov, prihodnje leto 8,5 odstotka, v 2020 pa 7,5 odstotka.

Rast zasebne porabe se bo medtem pospešila. Potem ko je lani znašala 1,9 odstotka, bo letos 2,7-odstotna, v 2019 bo 2,6-odstotna, leto pozneje pa 2,2-odstotna.

Okrepila se bo tudi poraba države, ki je lani znašala 0,5 odstotka. Letos bo 2,7-odstotna, nato pa se bo umirila - v 2019 bo dvoodstotna, leto pozneje pa 1,5-odstotna.

Ugodne razmere na trgu dela
Umar napoveduje tudi ohranjanje ugodnih razmer na trgu dela, kjer pa se že kažejo pritiski visoke gospodarske rasti. Rast zaposlenosti se bo nadaljevala v večini dejavnosti, a se bo zaradi zmanjševanja obsega razpoložljive delovne sile umirila. Po lanski 2,9-odstotni rasti bo ta letos 2,8-odstotna, prihodnje leto 1,5-odstotna, v 2020 pa 0,8-odstotna.

Inflacija se bo postopoma višala, a bo ostala zmerna. Po lanski 1,4-odstotni bo ta letos znašala 1,8 odstotka, prihodnje leto 2,1 odstotka in v 2020 2,3 odstotka.

Umar: Gospodarska rast se bo nadaljevala