Vse več denarja dajemo tudi za prosti čas. Foto: Pixabay
Vse več denarja dajemo tudi za prosti čas. Foto: Pixabay

Zasebna poraba se v povprečju držav EU-ja povečuje od sredine leta 2013, Slovenija pa se je tem ugodnim gibanjem pridružila v letu 2014. Lani se je rast okrepila in se po zadnjih podatkih nadaljevala tudi ob koncu preteklega leta.

To na uradu (Umar) pojasnjujejo predvsem z večjim razpoložljivim dohodkom in večjo zaposlenostjo prebivalstva. Zrasle so tako plače, rast povprečne bruto plače je bila v prvih desetih mesecih lani najvišja v zadnjih petih letih, kot število zaposlenih.

Vse več za trajne dobrine in tudi za prosti čas
Sodeč po podatkih Umarja, gospodinjstva okoli petino svojih izdatkov namenijo za osnovna živila in pijače, petino pa za preostale netrajne dobrine. V zadnjem letu je rast zasebne porabe šla predvsem na račun rasti izdatkov za trajne dobrine, pri čemer je sicer visoko rast opaziti že dve leti.

Naraščajo predvsem izdatki za nakup osebnih avtomobilov in opreme za stanovanje, v zadnjem letu pa se občutneje krepijo tudi izdatki za poltrajne dobrine, kot so računalniške in telekomunikacijske naprave, obleka, obutev in osebna nega, ter za storitve, povezane s preživljanjem prostega časa doma in v tujini.

Nadaljevanje pozitivnih gibanj na področju potrošnje na Umarju pričakujejo tudi v prihodnjih četrtletjih.