Lee Kun Hee (1942-2020). Foto: Reuters
Lee Kun Hee (1942-2020). Foto: Reuters

Karizmatični voditelj koncerna Samsung Group, ki velja za največjo poslovno skupino v državi, in najbogatejši Južni Korejec je pred šestimi leti doživel srčni infarkt. Od takrat je bil v bolnišnici.

"Lee je bil simbolična figura južnokorejskega gospodarskega preboja in uspešne globalizacije, tako da bo njegova smrt močno zaznamovala državo," je dejal gospodarski poznavalec Chung Sun Sup.

Hvalili so ga zaradi inovativnih pristopov k vodenju in dejstva, da se je poslu posvečal z dušo in telesom. Njegov oče je začel kariero s prodajo rezancev, a z Leejevo pomočjo je Samsung postal svetovni velikan, vreden več kot 300 milijard evrov.

Koncern Samsung se danes ukvarja z izdelovanjem elektronskih naprav, zavarovalništvom, ladjedelništvom in gradbeništvom. Med proizvajalci tehnoloških naprav ima celo največji tržni delež med vsemi.

Samsung je eno največjih podjetij na svetu. Foto: Reuters
Samsung je eno največjih podjetij na svetu. Foto: Reuters

Po ocenah revije Forbes je Leejevo premoženje vredno 17,6 milijarde evrov. Z dobrimi štirimi odstotki je bil največji delničar v podjetju Samsung Electronics, v lasti je imel tudi 20 odstotkov zavarovalnice.

Naslednik ni znan

Lee je bil zadnji pripadnik druge generacije južnokorejske dinastije, ki je na čelu poslovnega konglomerata. Kateri izmed članov tretje generacije ga bo nasledil, še ni jasno. Lee ima tri otroke, a ni jasno, kako si bodo razdelili njegovo bogastvo. Družina se sicer zadnja leta pogosto zapleta v medsebojne spore. Nekateri celo opozarjajo, da bi lahko izbruhnila huda nesoglasja in bitka za dediščino, kar bi lahko vplivalo tudi na samo delovanje podjetja.

Lee se je po drugi strani spopadal tudi z očitki, da ne priznava zahtev sindikatov in da je bilo njegovo poslovanje pogosto nejasno. V preteklosti je bil obsojen zaradi podkupovanja in izogibanja davkom.