Huawei je postalo največje podjetje s pametnimi telefoni na svetu. Foto: Reuters
Huawei je postalo največje podjetje s pametnimi telefoni na svetu. Foto: Reuters

V tehnološkem velikanu Samsung Electronics te novice niso želeli komentirati. Po podatkih podjetja Canalys se je zgodilo prvič v devetih letih, da na vrhu seznama največjih prodajalcev pametnih telefonov nista podjetji Samsung ali Apple. Huawei je v drugem četrtletju letošnjega leta po svetu prodal 55,8 milijona telefonov, kar je sicer pet odstotkov manj kot v istem obdobju lani. A Samsung je doživel še hujši padec – prodal je 53,7 milijona primerkov svojih telefonov, kar je v primerjavi z istim obdobjem lani kar tretjina manj.

Rast povpraševanja po čipih

To se na poslovnih rezultatih Samsungu sicer ni poznalo, saj je ta velikan v drugem četrtletju zaradi močne rasti povpraševanja po čipih zaznal celo rast čistega dobička in presegel napovedi strokovnjakov. Podjetje je namreč v drugem trimesečju na letni ravni čisti dobiček povečalo za 7,3 odstotka, na 5560 milijard vonov (3,97 milijarde evrov). Prihodki Samsunga so sicer v primerjavi z istim lanskim obdobjem upadli za 5,6 odstotka, na 52.970 milijard vonov (37,83 milijarde evrov).

Zaradi karantene je v preteklem trimesečju občutno poraslo povpraševanje po čipih, ki jih proizvaja Samsung, predvsem v Evropi in ZDA, kjer so podjetja krepila zmogljivosti podatkovnih centrov.

"Kljub pandemiji covida-19, zaprtju trgovin in upočasnjeni proizvodnji in povpraševanju je družbi uspelo premagati izzive, ki so nastali v svetovni dobavni verigi," so ob tem poudarili v Samsungu.