Zreški Unior se širi tudi v kolesarski industriji. Foto: MMC RTV SLO
Zreški Unior se širi tudi v kolesarski industriji. Foto: MMC RTV SLO
Unior
Predsednik uprave je povedal, da si v Uniorju želijo lastnike, ki bi zadržali blagovno znamko in ohranili delovna mesta. Foto: MMC RTV SLO
Boljši časi za Unior Zreče

Unior se je pred svetovno gospodarsko krizo izjemno zadolžil, leto 2012 je sklenil 160-milijonski reprogram posojil, leta 2015 pa je zadolženost znižal za 30 milijonov evrov. Predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik je povedal: "Banke so zadovoljne, saj podjetje poravnava vse obresti in glavnice v skladu z dogovorom o finančnem prestrukturiranju."

Dogovor zahteva še odprodajo Term Zreče in smučišč Rogla ter Krvavec. Pred dvema letoma kupcev niso našli, pred dnevi so začeli vnovično prodajo. "Verjamemo, da je okolje primernejše, da je optimizem boljši in da je verjetnost prodaje večja, kot je bila prvič," je dodal Hrastnik.

"Želimo si strateško dobre lastnike"
Uniorju se v prihodnjem letu obeta nov lastnik, saj SDH, Zavarovalnica Triglav, Alpen invest in Kad odprodajajo 55-odstotni lastniški delež. V Uniorju izdelujejo orodje za kolesa, letos jim je uspelo skleniti pogodbo s svetovno kolesarsko ekipo Team Sky, robotske stroje za avtomobilsko industrijo, ki jih snujejo v Zrečah, in dele za avtomobile.

"Če govorimo o programu odkovki, smo sklenili največjo pogodbo v zgodovini Uniorja, v vrednosti 30 milijonov evrov," je povedal predsednik uprave in dodal, da se tujcev ne bojijo. "Vsekakor si želimo strateško dobre lastnike, ki bi zadržali blagovno znamko, ohranjali delovna mesta, odprli nove trge in nove tehnologije."

Za 2.000 zaposlenih v Sloveniji in še 1.700 po svetu je obetavna tudi novica, da bo Unior ob koncu leta povečal dobiček za tretjino, ta bo znašal 9 milijonov evrov.

Boljši časi za Unior Zreče