Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Agencija za energijo se je po besedah direktorja zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjana Udoviča v prvotnih odzivih jasno postavila na stališče, da morajo biti etažni lastniki v večstanovanjskih stavbah prepoznani kot gospodinjski odjemalci, ker je ta status dovolj jasno določen v zakonih o oskrbi s plini in o oskrbi z električno energijo.

Udovič je na novinarski konferenci poudaril, da je njihova zbornica začela pozivati infrastrukturno ministrstvo, naj dobaviteljem da jasno navodilo, da bodo to dejstvo prepoznali in da se bodo vsi ravnali enako. "S strani dobaviteljev so bile vsaj neuradne informacije tudi jasne. Razumeli so, da imamo prav, a dali jasno vedeti, da se vsaj v tej kurilni sezoni to ne bo zgodilo," je dodal.

Sorodna novica Agencija: Vzrok za različne cene dobave zemeljskega plina so v zakupljenih količinah dobaviteljev

Po Udovičevih besedah se dobavitelji izgovarjajo na zakupljene količine, ki so za gospodinjski odjem omejene. "Mi smo pomislek razumeli, a do diskriminacije med državljani kljub temu ne sme prihajati," je opomnil. Tudi če bi se večstanovanjske stavbe naenkrat vključile med gospodinjske odjemalce in bi na ta račun hitreje izkoristile vse zakupljene količine, bi po Udovičevih besedah to pomenilo, da se morajo ceniki za vsa gospodinjske odjemalce uskladiti in nekoliko zvišati. "Bi bilo pa to zvišanje sorazmerno bistveno manjše, kot je zdaj zvišanje za te etažne lastnike, ki so prepoznani kot poslovni odjemalci," je poudaril.

Do problema je prišlo že pred leti. Upravniki so dobavitelje vedno pozivali k oddaji ponudb za dobavo energentov, ti pa so jim ponudbe oddajali kot poslovnim odjemalcem. "Po mojem tudi zato, ker so jih posredovali upravniki. Nihče pa se s tem takrat ni ukvarjal, ker so bile cene za poslovni odjem celo nižje. Nikakor pa ne drži, da bi upravniki zahtevali, da bi bili prepoznani kot poslovni odjemalci, vsaj za veliko večino lahko to zagotovo trdimo," je dejal.

Pred koncem lanskega leta se je na skupnem sestanku z dobavitelji in infrastrukturnim ministrstvom razlaga ministrstva po Udovičevih besedah nekoliko spremenila. "Postavili so se na stališče, da imajo dobavitelji pravico odjemalce 'sortirati' med gospodinjske in poslovne odjemalce ter da je to stvar poslovnega odnosa med dobavitelji in upravniki, kar pa je nesprejemljivo," je poudaril in dodal, da gre za zaščito potrošnikov.

Kako urediti področje?

Udovič je za TV Slovenija tudi povedal, da za gospodinjske odjemalce veljajo cene, kot so navedene v cenikih, za poslovne odjemalce pa se cene določajo sproti. Za ureditev ni potrebno spreminjati zakonov, saj zakonodaja določa, kdo je gospodinjski odjemalec.

Če poslušamo energetske strokovnjake so še pred tremi meseci govorili, da gre za prehodno obdobje, zdaj pa je vedno več pesimizma in vedno manj je tistih, ki menijo, da se bodo cene po kurilni sezoni normalizirale. Čaka nas negotovo obdobje in negotove so tudi naslednje kurilne sezone, je dejal glede razvoja situacije.

Upravniki o dražjem ogrevanju