Foto: BoBo
Foto: BoBo

Imeli so sicer kar nekaj pomislekov, med drugim glede načina zaračunavanja cestnine, nadzora voznikov in učinkovitosti pregona kršilcev.

Nekatere poslance, med njimi Željka Ciglerja (Levica), je zanimalo, ali uvedba elektronske vinjete pomeni plačevanje cestnine glede na prevožene kilometre. To bi po njegovih besedah mnoge državljane namreč potisnilo v finančno stisko. Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Aleš Mihelič je zagotovil, da bo plačevanje cestnine še naprej vezano le na časovno obdobje.

Cene vinjet ostajajo enake

Andrej Rajh (SAB) je Miheliča vprašal, ali bo uvedba elektronske vinjete znižala njeno ceno. Državni sekretar mu je odgovoril, da cene vinjet ostajajo enake. Z digitalizacijo vinjete se bodo nekateri stroški res znižali, a bodo narasli nekateri drugi, je pojasnil.

Dejana Židana (SD) in Roberta Pavšiča (LMŠ) je zanimalo, s kakšnimi varovalnimi mehanizmi bo država preprečila, da bi bil sistem nadzora izrabljen za sledenje vozilom. Kot je pojasnil Mihelič, bo sistem po preverjanju uporabnika podatke v hipu izbrisal, razen če bo šlo za kršilca. "Tudi informacijski pooblaščenec je ocenil, da predlog novele vsebuje vse varovalne mehanizme," je poudaril.

Mateja Udovč (SMC) pa je vprašala glede nadzora tujih državljanov. "Ali se bodo, če ne bodo imeli vinjete, državo pa bodo prečkali le enkrat in jo nato zapustili, izognili globi," jo je zanimalo. Odgovoril ji je predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak, ki je pojasnil, da bodo skušali tujce sankcionirati še v Sloveniji. "Elektronska vinjeta nam prinaša možnosti naprednejšega nadzora, ki bo za uporabnike manj moteč," je dejal.

Izvzetje obvoznic in obmejnega pasu?

Pavšič in Dušan Šiško (SNS) sta ministrstvo pozvala, naj premisli o možnosti izvzetja mestnih obvoznic in obmejnih območij iz cestninskega sistema. To bi med drugim koristilo turizmu, sta prepričana.

Šiška je zanimalo tudi, ali bo dobavitelj tiskanih vinjet zaradi prekinitve pogodbe zahteval odškodnino. Hajdinjak mu je pojasnil, da se pogodba z dobaviteljem izteče letos, zato bo ta dobavil le še vinjete za leto 2021. Te bo Dars še potreboval, saj je uvedba elektronske vinjete predvidena za december 2021.

Brez pomislekov glede predloga novele pa sta bila med drugim Gregor Perič (SMC) in Mihael Prevc (NSi), ki v novosti vidita možnost za težko pričakovan napredek na področju digitalizacije prometa. "Vsak prihranek, ki ga ta omogoča, bo še kako dobrodošel," je poudaril Prevc.

Člani odbora so predlog novele zakona o cestninjenju podprli brez glasu proti. Prikimali so tudi vsem dopolnilom, ki so jih v odgovor na pripombe zakonodajno-pravne službe DZ-ja pripravili v koalicijskih poslanskih skupinah.