Povprečni letni bruto dohodek na prebivalca je bil za 7,7 odstotka oz. 1049 evrov višji kot leta 2020, povprečni neto dohodek pa za 6,8 odstotka oz. 709 evrov višji. Foto: Pixabay
Povprečni letni bruto dohodek na prebivalca je bil za 7,7 odstotka oz. 1049 evrov višji kot leta 2020, povprečni neto dohodek pa za 6,8 odstotka oz. 709 evrov višji. Foto: Pixabay

Na ravni statističnih regij je bil leta 2021 povprečni neto dohodek na prebivalca najnižji v pomurski statistični regiji, znašal je 9847 evrov in bil za 12 odstotkov nižji od slovenskega povprečja. Najvišji je bil v osrednjeslovenski statistični regiji, znašal je 11.975 evrov in bil za sedem odstotkov nad slovenskim povprečjem, kar je bilo enako kot leto prej.

Povprečni neto dohodek na prebivalca je bil višji od slovenskega povprečja še v gorenjski statistični regiji in jugovzhodni Sloveniji.

V primerjavi z letom 2020 se je povprečni neto dohodek na prebivalca zvišal v vseh statističnih regijah – najmanj v pomurski (za 5,5 odstotka), najbolj pa v koroški (za 8,8 odstotka).

Najvišji povprečni neto dohodek v Kranjski Gori, najnižji v Kuzmi

Povprečni neto dohodek na prebivalca je bil leta 2021 najvišji v občini Kranjska Gora, in je znašal 15.346 evrov, kar je bilo 37 odstotkov višje od slovenskega povprečja. Najnižji je bil v občini Kuzma, znašal je 7288 evrov in bil za 35 odstotkov pod povprečjem.

Najvišje dohodke na prebivalca so ob občini Kranjska Gora imele še občine Trzin, Mežica, Log – Dragomer, Ankaran, Grosuplje, Bled, Škofljica, Šmarješke Toplice in Žirovnica. Najnižje pa so poleg v občini Kuzma imele občine Rogašovci, Hodoš, Grad, Apače, Cankova, Solčava, Gornji Petrovci, Razkrižje in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Povprečni neto dohodek je bil v 62 občinah višji od slovenskega povprečja. V 205 občinah se je na letni ravni zvišal, v sedmih občinah (Mirna, Jezersko, Log - Dragomer, Turnišče, Rogašovci, Hodoš in Vodice) pa znižal.

Povprečni letni prejeti neto dohodek na prebivalca Slovenije je bil v 2021 nominalno za sedem odstotkov, realno pa za pet odstotkov višji kot leto prej.

Nominalna rast povprečnega bruto dohodka na prebivalca je bila najvišja od leta 2015, rast povprečnega neto dohodka pa druga najvišja, višja je bila le v 2019. Realna rast obeh je bila za približno dve odstotni točki nižja, je danes sporočil statistični urad.