Sončna elektrarna pokriva šest hektarjev zemljišča, sestavlja pa jo približno 13.200 panelov. Foto: BoBo
Sončna elektrarna pokriva šest hektarjev zemljišča, sestavlja pa jo približno 13.200 panelov. Foto: BoBo

Kot je ob uradnem odprtju sončne elektrarne pojasnil direktor Družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) Bogdan Barbič, gre tudi za prvo sončno elektrarno v državi, ki je kot četrti agregat hidroelektrarne Brežice priključena na prenosno 110-kilovoltno omrežje.

Pretočna akumulacija brežiške hidroelektrarne ima v hibridnem sistemu sončne in vodne energije vlogo hranilnika energije. Ob sončnih dneh, ko je proizvodnja sončne elektrarne večja, lahko namreč z uravnavanjem skupne proizvodnje del neporabljene vodne mase shranijo v pretočno akumulacijo in jo v času manjše proizvodnje sončne elektrarne ali ponoči uporabijo. Pri takem hibridnem sistemu gre za povezovanje različnih obnovljivih virov energije in hkrati njihovo najučinkovitejšo rabo, je pristavil Barbič.

Brežiška sončna elektrarna bo s svojo letno proizvodnjo zadostila potrebam približno 1800 gospodinjstev. Njena življenjska doba je približno 30 let. Elektrarna pokriva šest hektarjev zemljišča. Skupaj so postavili približno 13.200 panelov. Montažo so začeli maja lani, začasno so jo pognali decembra lani, uporabno dovoljenje zanjo so dobili ta mesec. Projekt so sicer začeli avgusta 2021, je še navedel Barbič.

Kumer: Projekt je ena stotinka tega, kar želimo narediti v desetih letih

Za naložbo je HESS odštel približno 5,5 milijona evrov, od Eko sklada pa je zanjo dobil približno 750.000 evrov denarne podpore. Foto: BoBo
Za naložbo je HESS odštel približno 5,5 milijona evrov, od Eko sklada pa je zanjo dobil približno 750.000 evrov denarne podpore. Foto: BoBo

Odprtja so se udeležili številni gostje. Med njimi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki je med drugim povedal, da sončne elektrarne "absolutno" spadajo v središče slovenskega kratkoročnega razvoja in da mora Slovenija, ki je "morda na tem področju v preteklem desetletju zaspala", v prihodnjem to nadoknaditi. Dober korak k temu pa je odprtje brežiške sončne elektrarne. Projekt sicer predstavlja "približno eno stotinko tega", kar želijo glede velikih sončnih elektrarn v državi narediti v prihodnjih desetih letih, je dodal.

Kumer je napovedal vladno uredbo, ki bo pomagala pospešiti rabo obnovljivih virov energije in inovativnih tehnologij na tem področju, in septembra objavo približno 150-milijonskega razpisa. Gre sicer za nadaljevanje projekta lanske interventne zakonodaje. Uredbo bo v četrtek obravnavala vlada. Opozoril je še na pripravo prvega osnutka nacionalnega energetskega podnebnega načrta, ki naj bi ga vlada ravno tako potrdila v četrtek.

Na pomembnost rabe obnovljivih virov energije in zelenega prehoda je v svojem pozdravnem govoru opozoril tudi direktor družbe Gen energija Dejan Paravan.

Velika sončna elektrarna v Brežicah