Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

V Adientu Slovenj Gradec, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, po izteku enega od proizvodnih programov niso bili uspešni pri iskanju novega. V program presežnih delavcev so zajeli 162 delavcev na vseh ravneh delovanja družbe, nato pa število znižali na 119. "Za teh 43 delavcev so v podjetju s trudom tamkajšnje ekipe našli delo na drugih proizvodnih programih," je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi v mednarodni korporaciji Adient Natalia Podhradska.

Prvih 50 odpovedi pogodb o zaposlitvi so delavcem vročili konec avgusta. Predsednik sindikata v podjetju Adient Slovenj Gradec Bojan Rošer je dejal, da razmere v podjetju niso rožnate, da trenutno ni dela za vse, da pa je sindikatu v teh letih uspelo vzpostaviti dober odnos in dialog z delodajalcem.

Gorenje ponuja zaposlitev in prevoz

Kaže tudi, da se za delavce ponujajo možnosti novih zaposlitev drugje. Nekaj jih je v Slovenj Gradcu v podjetjih, delavce pa bi zaposlili še v Gorenju, kjer so pripravljeni tudi organizirati avtobusne prevoze, je povedal sekretar ZSSS-ja za Podravje in Koroško Jaka Šilak. Po informacijah iz Gorenja se za zdaj za to možnost še nihče ni odločil.

Po besedah Šilaka delavce odpuščajo tudi drugje na Koroškem, a so to manjša odpuščanja in niso potrebni programi presežnih delavcev. Druga večja odpuščanja na Koroškem pa za zdaj na srečo niso predvidena, je dodal.