Portal eDavki omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika doma ali v pisarni. Uporabnik portala lahko postane vsak davčni zavezanec, potrebuje le računalnik s primerno opremo, dostop do spleta in ustrezno digitalno potrdilo, navajajo na finančni upravi (Furs).

Mobilna aplikacija je namenjena boljšemu informiranju in lažjemu poslovanju fizičnih oseb s Fursom. Kot so pojasnili na Fursu, se uporablja isti uporabniški račun kot za spletni portal eDavki. Zavezanci, ki so se v eDavke že registrirali prek spletnega portala eDavki, torej v mobilni aplikaciji uporabljajo isto geslo.

Informacijski sistem eDavki, ki ga trenutno uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb in vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s Fursom poslovati elektronsko na podlagi zakona, je sedaj dostopen tudi prek mobilne aplikacije. Foto: Furs

Fizičnim osebam mobilna aplikacija prinaša tudi številne nove možnosti. Med njimi je denimo personalizirani koledarček, prek katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah, kot denimo obvestilo o izteku roka plačila določenega davka. Aplikacija bo tudi opozorila, če delodajalec zavezancu ne bo obračunaval in/ali plačeval prispevkov za socialno varnost.

Če bodo zavezanci mobilno aplikacijo uporabili za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, bodo edino v njej našli že predizpolnjen obrazec z lanskimi podatki. Poleg tega bodo vračilo dohodnine prejeli štiri dni prej kot sicer, sodelovali pa bodo tudi v nagradni igri. Vlogo je seveda mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki brez certifikata, v vseh primerih pa je rok za oddajo 5. februar.

Mobilna aplikacija eDavki je za naprave z operacijskim sistemom Android na voljo v trgovini Google Play, za tiste s sistemom iOS pa v App Store.