Skupen znesek odloženih plačil znaša 267,2 milijona evrov. Foto: Shutterstock
Skupen znesek odloženih plačil znaša 267,2 milijona evrov. Foto: Shutterstock

Številčno največji del vlog ali 15.599 predstavlja prebivalstvo za odlog obveznosti v višini 33,1 milijona evrov, so sporočili iz Banke Slovenije in ministrstva za finance ter dodali, da delež posojil gospodarstvu, za katere so podjetja zaprosila za odlog, znaša 5,1 odstotka, delež posojil gospodinjstvom, za katere so zaprosila za odlog, pa 2,9 odstotka.

Podjetja so vložila 6628 vlog v skupni vrednosti odloženih plačil 234 milijonov evrov. Od tega so mikropodjetja in samostojni podjetniki vložili 3454 vlog v vrednosti 41,8 milijona evrov, mala in srednja podjetja 3020 vlog v vrednosti 114,6 milijona evrov, velika pa 154 vlog v vrednosti 77,6 milijona evrov.

V Banki Slovenije so pojasnili, da 267 milijonov evrov odloženih plačil, kolikor po zadnjih podatkih znaša skupni seštevek odloženih obveznosti, pomeni znesek denarnih tokov, ki ga banke zaradi odobrenih moratorijev na odplačevanje glavnic v času odloga ne bodo prejele in bodo poravnane pozneje.

Banka Slovenije: To še ni končna številka

Spomnili so, da protikrizni zakon zaradi novega koronavirusa omogoča prebivalcem in podjetjem uveljavitev odloga plačila do konca letošnjega leta, zato na podlagi do zdaj prejetih vlog ni mogoče sklepati na končni obseg posojil, ki bodo predmet tega zakona, so dodali. "Gibanje vlog v prihajajočih mesecih bo po naših pričakovanjih odvisno predvsem od časa in intenzivnosti ponovnega zagona gospodarstva, kot ga bodo omogočale razmere, povezane s koronavirusom," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrstvo: Veliko število vlog potrjuje smiselnost ukrepa

Na ministrstvu za finance so dodali, da naj bi se gospodarska aktivnost po napovedih Evropske komisije v letu 2021 povečala za 6,7 odstotka. "Zaradi stabilnih javnih financ in likvidnih bank se pričakuje, da bo Slovenija hitreje gospodarsko okrevala," so zapisali. "Izjemno število vlog že v prvem valu do konca aprila je pokazalo, kako smiseln je za slovensko gospodarstvo ta ukrep, ki je tako hitro zaživel v praksi tudi zaradi učinkovitega odziva in pripravljenosti bank na njegovo izvajanje," so še poudarili.