Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Glavni analitik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc priznava, da poslabšanja niso pričakovali. "Pričakovali smo, da se bo gospodarska klima v aprilu povečala za eno točko, pa je dejansko za eno točko upadla."

Gospodarske razmere so negotove, tuje povpraševanje šibko, pojasni Matevž Hribernik z urada za makroekonomske analize (Umar). "Opazno so se znižala izvozna pričakovanja, nižje so bile vrednosti kazalnikov naročil, pričakovane in zagotovljene proizvodnje predelovalnih dejavnosti."

Krčenje naročil je slabo znamenje, doda Ivanc. "To pomeni, da se nova naročila znižujejo, še niso začela rasti, kar poslabšuje obete o dinamiki v prihodnjih mesecih."

Slabša je tudi izvozna konkurenčnost, ker so višji vhodni stroški. "Predvsem zaradi učinka predhodnih zakupov cen energentov, v preteklem letu pa nekoliko višjih cenah. Zaradi nekoliko višjih vhodnih stroškov se je povpraševanje v Sloveniji nekoliko zmanjšalo."

Na drugi strani pa cveti gradbeništvo, omejuje ga zgolj pomanjkanje delavcev. "Za gradbeništvo letos pričakujemo res izjemno leto, verjetno leto, ki bo blizu tistega v 2007 ali 2008."

Poleg gradbeništva je optimizem tudi v trgovini na drobno in med potrošniki.