Foto: BoBo
Foto: BoBo

Luka Koper je na kontejnerskem terminalu tudi letos presegla milijon pretovorjenih kontejnerskih enot (TEU). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so mejnik milijontega zabojnika lani dosegli kot prvo pristanišče za zabojnike na Jadranu, letos pa so dosežek ponovili že mesec pred koncem leta. "Tudi sicer je koprsko pristanišče eno redkih evropskih pristanišč, ki letos dosega rast kontejnerskega prometa," so poudarili.

Da je bilo leto 2023 rekordno, po njihovih besedah dokazuje tudi podatek o absolutnem mesečnem rekordu pretovora zabojnikov, ki so ga dosegli marca, ko so pretovorili 105.744 kontejnerskih enot. Da bi zadostili potrebam trga, pospešeno pridobivajo dokumentacijo za podaljšanje severnega dela prvega pomola, so navedli.

"Če želimo ostati konkurenčni v svetovnem pomorskem prometu, moramo stremeti k razvojno naravnanim projektom. Prednostna naloga je gradnja dodatnih pristaniških kapacitet, predvsem za obe strateški blagovni skupini," je dejala predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan.

Novembra so dosegli tudi nov mesečni rekord na terminalu za avtomobile in ro-ro ladje (ladje za prevoz motornih vozil), kjer so pretovorili 88.837 vozil oziroma največ doslej. Prejšnji rekord so presegli za 1304 vozila. Kot so poudarili, so doseženi rezultati "izjemni" tudi v primerjavi s ključnimi avtomobilskimi terminali po Evropi, kot sta Valencia in Antwerpen-Bruges.

Tako kot lani so v koprskem pristanišču tudi letos višji pretovor imeli tako pri izvozu – predvsem na Bližnji in Daljni vzhod – kot tudi pri uvozu, kjer se znatno povečuje delež električnih vozil. "Ob tem lahko višje pretovorne številke na avtomobilskem segmentu pripišemo tudi preusmeritvi blagovnih tokov, ki nam jih je v družbi uspelo pridobiti z zanesljivimi storitvami in dodatnimi kapacitetami, zgrajenimi v zadnjih letih," so dodali.

Foto: BoBo
Foto: BoBo