Vega. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Vega. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Sorodna novica Superračunalnik VEGA za znanstveni preboj Slovenije

Vego je s simboličnim pritiskom na rdeči gumb zagnal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je dejal: "Vega bo omogočil znanstvenikom odkrivanje novih materialov in komponent, pomagal jim bo modelirati globalne fenomene, odkriti nova zdravila in medicinske terapije v borbi proti raku ali drugim trdovratnim boleznim. Prav tako bo Vega v pomoč podjetjem, predvsem tistim, ki razvijajo najnaprednejše produkte, na primer v farmaciji, avtomobilski industriji ali energetiki. S temi in podobnimi koraki Evropska unija odločno stopa tudi na pot strateške avtonomnosti."

Trenutno najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji je bil vzpostavljen v okviru projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (HPC RIVR) in skupnega podjetja za evropsko visokozmogljivostno računalništvo EuroHPC. Nameščen je v prostorih Instituta informacijskih znanosti Maribor (Izum).

Po besedah direktorja Izuma Aleša Bošnjaka gre za enega najmočnejših superračunalnikov v Evropi in svetu. "Naša superračunalniška moč je takoj za močjo Združenega kraljestva in pred Rusijo," pa je poudaril prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru Zoran Ren.

Margrethe Vestager. Foto: Reuters
Margrethe Vestager. Foto: Reuters

Prvi zagnani superračunalnik v okviru podjetja EuroHPC je po besedah izvršne podpredsednice Evropske komisije, odgovorne za digitalni prehod, Margrethe Vestager odličen primer sodelovanja na različnih ravneh. "Superračunalništvo bo evropskim malim in srednjim podjetjem omogočilo vstop v visokotehnološko gospodarstvo prihodnosti. Še pomembnejše pa je, da lahko evropsko superračunalništvo s podporo umetni inteligenci pospeši identifikacijo molekul za nova zdravila in olajša sledenje okužbam s covidom-19 ter tako prispeva k reševanju življenj," je dejala v nagovoru prek videopovezave na današnji slovesnosti, ki je bila zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa dostopna javnosti le prek spleta.

Kustec: Takšne pobude krepijo in povezujejo evropski raziskovalni prostor

Sorodna novica Kustečeva: Novi superračunalniki odpirajo vrata v mednarodni prostor

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je poudarila, da se vrhunska znanost, tehnologija in napredna industrija lahko razvijajo le na podlagi vrhunskega znanja in infrastrukture. "Pobude, kot je EuroHPC, omogočajo in spodbujajo skupno načrtovanje in investicije v evropskem raziskovalnem prostoru ter ga s tem še dodatno krepijo in povezujejo," je dejala.

Projekt, vreden 17,2 milijona evrov, sofinancirata EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, preostali del pa prispeva skupno podjetje EuroHPC. Poleg Vege v Sloveniji gradijo superračunalnike EuroHPC še v Bolgariji, Italiji, Luksemburgu ter na Češkem, Portugalskem in Finskem.

Zebec: Možnosti raziskovanja je ogromno

Branko Zebec (na levi). Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Branko Zebec (na levi). Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Nekaj dodatnih pojasnil je za TV Slovenija podal Branko Zebec, pomočnik direktorja instituta.


Kako močan je ta superračunalnik?
Ta superračunalnik je res nekaj posebnega. Ima 122.800 jeder. Če to malo poenostavim, to je kot 40.000 prenosih računalnikov doma. To je cela grmada. Vsa ta sredstva delujejo paralelno, istočasno. Poleg tega imamo skladišče podatkov velikosti 24 petabajtov, to je 24 krat 10 na 15, kar je ogromno. To je za 45.000 DVD-jev. To je res nepredstavljivo.

Kaj vse boste z njim lahko počeli, v kakšne namene ga boste uporabljali? In kdo ga bo sploh lahko uporabljal?
Superračunalnik je sofinanciran od Evropske unije in naše vlade ter evropskega podjetja EuroHPC. Namenjen bo evropskim raziskovalcem, prav tako slovenskim. S tem bodo slovenski raziskovalci imeli dostop do te tehnologije in možnost izvedbe velikih projektov, ki bodo lahko konkurirali tudi morda kdaj za kako Nobelovo nagrado.

Kaj konkretno recimo še?
Možnosti raziskovanja teh področij je ogromno. Matematika, fizika, biokemija, recimo zdravila proti covidu, napovedovanje vremena, zaščita okolja, lingvistika, umetna inteligenca ... Tu ni konca. Skoraj vsako resno znanstveno področje danes potrebuje velike računske kapacitete – in to zagotavlja ravno Vega.

Koliko takšnih računalnikov je v Evropi ali na svetu?
S tem računalnikom se uvrščamo med top 50. Na svetu smo nekje na 13. mestu. Je pa to prvi v seriji računalnikov s tako tehnologijo, ki bodo dobavljeni za evropsko podjetje EuroHPC. Namreč, Atos, ki je dobavitelj, bo dobavil še štiri podobne sisteme oziroma sisteme na enaki tehnologiji.

Zagon mariborskega superračunalnika