Marjetica Koper. Foto: Radio Koper/Marjetica Koper
Marjetica Koper. Foto: Radio Koper/Marjetica Koper

Delavci Marjetice Koper, ki zaposluje 230 ljudi, bodo začeli stavkati ob 6. uri. Med stavko bodo opravljali le nujen obseg del, kar se nanaša na kanalizacijsko in pogrebno službo, odvoz smeti pa bodo izvajali le pri javnih ustanovah, kot so šole, vrtci, domovi za ostarele in zdravstveni domovi. "Ostalih odpadkov pa ne bomo odvažali," je dejal predsednik podjetniškega sindikata Žarko Pejčić.

Razlog za stavko je, da vodstvo družbe ni pristalo na zahteve delavcev po zvišanju plač za 3,65 odstotka, kot to določa nova tarifna priloga h kolektivni pogodbi za komunalne dejavnosti, ki je bila sprejeta decembra lani in je začela veljati z letošnjim letom. Delavci zahtevajo tudi pisno zavezo uprave, da bo pogodbo o kolektivnem nezgodnem zavarovanju za zaposlene sklenila najkasneje do 31. marca, prav tako pa terjajo plačilo nadomestila plače za čas stavke.

Da v dialogu med vodstvom in zaposlenimi očitno škripa, je nakazovala že lanska ustanovitev sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Skrajna odločitev za napoved stavke pa je padla, ko se direktor Marjetice Alfred Draščič, kot trdijo v stavkovnem odboru, ni zmenil za pobudo zaposlenih o uskladitvi plač s panožno kolektivno pogodbo.

Delavci opozarjajo, da bi s tem ohranili višino plač, ki bi sledila dvigu cen življenjskih stroškov in vsaj delno ohranjali razmerja plač zaposlenih v primerjavi z drugimi komunalnimi podjetji. Za dvig plač so med drugim poskrbeli v Okolju Piran in Rižanskem vodovodu, v Komunali Izola pa so bili zaposleni deležni celo petodstotnega dviga zneska na plačilni listi.

Vodstvo se še odloča o nadaljnjih korakih

Vodstvo Marjetice Koper se do stavkovnih zahtev še ni opredelilo. Posredovali so jih v pravno presojo, ko bodo to pridobili, predvidoma v začetku prihodnjega tedna, se bodo do njih tudi opredelili.

Direktorju Marjetice Koper Draščiču se medtem po navedbah Primorskih novic očitno obeta tudi nezaupnica. Med drugim je slišati očitke o slabi komunikaciji, o pretiranem varčevanju pri osnovnih zadevah in javnih naročilih, o tem, da Draščiču ni uspelo izpogajati cenejšega odvoza mešanih komunalnih odpadkov, kar bo posledično pomenilo dvig cen na položnicah, menda pa niti prihod nekdanjega županovega svetovalca Roberta Šuca ni obrodil želenih sadov. Pika na i je bila, ko nadzorni svet na svoji zadnji seji ni podprl letošnjega poslovnega načrta Marjetice.

Na občinski seji zadnji četrtek v mesecu bi tako svetniki lahko odločali o zamenjavi nekaterih predstavnikov ustanoviteljice v nadzornem svetu Marjetice. Nova sestava nadzornega sveta naj bi nato razrešila Draščiča in na njegov položaj začasno imenovala Alana Perošo, ki v podjetju vodi sektor kanalizacije.