Podjetje Moda Mi&Lan je zašlo v težave, ker so kupci ostali dolžni veliko denarja. Foto: Zajem zaslona
Podjetje Moda Mi&Lan je zašlo v težave, ker so kupci ostali dolžni veliko denarja. Foto: Zajem zaslona

Podjetje, ostanek nekdanje Mure v Gornjih Petrovcih, ki ga je julija letos kupil podjetnik Joc Pečečnik in napovedal svetlejše čase tako za podjetje kot zaposlene, se je tako spet znašlo v težavah.

Osemnajstega decembra so delavci namesto plače dobili sporočilo direktorja Marka Hozjana, da denarja ni in bodo prejeli zgolj 20-odstotni delež plače, kar znaša okoli 180 evrov. Šok za zaposlene, za katere se je prav takrat začel kolektivni dopust. Za sindikaliste pa povsem neprimeren način komunikacije.

"Če je nekdo vedel, da plače ne bo, je verjetno zelo normalno, človeško, da bi se zaposlene, pa navsezadnje tudi sindikat v podjetju obvestilo, da so finančne težave," je opozorila Zdenka Bobovec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Joc Pečečnik. Foto: BoBo
Joc Pečečnik. Foto: BoBo

Sploh ker so delavci novemu lastniku, znanemu poslovnežu Jocu Pečečniku, zaupali. "Tudi zaradi tega, ker je novi lastnik vse terjatve, ki so bile za nazaj, tudi poravnal. Moram tudi povedati, da so bili vse plače in pa dodatki izplačani v celoti," je pojasnila Bobovnik.

Razlog za zgolj delno izplačilo naj bi bile, tako je v sporočilu delavcem pojasnil direktor Hozjan, neporavnane obveznosti kupcev. Delavci pa naj bi preostanek plače dobili do konca meseca, po obrokih. A do konca meseca oz. leta ostaja samo še pet delovnih dni.

Vodilnih v podjetju se ni dalo priklicati na telefon, delavci ostajajo v negotovosti. "Želeti si mirne in srečne praznike ob neprejemu plače je težko," je dodala Bobovec.

Več kot sto delavcem nekdanjega obrata Mure na Goričkem tako žal ne ostane nič drugega, kot da čakajo.

Pečečnik: Delavci bodo dobili poplačilo plač

Na TV Slovenija se je s pojasnilom oglasil Joc Pečečnik. V njem navaja, da se je v posel sredi poletja spustil zgolj na prošnjo prejšnjega lastnika, ki pa naj bi mu zamôlčal prave informacije in sklepal neracionalne posle. Kot je še zapisal, je do zdaj njegovo podjetje v reševanje Mode Mi&Lan vložilo milijon in pol evrov.

Delavcem je v pismu Pečečnik že obljubil poplačilo plač, tudi če kupci svojih obveznosti do podjetja jutri ne bodo poravnali.

Tovarna Moda Mi & Lan v hudi krizi