Nemčiji delavcev primanjkuje v gradbeništvu, negi, postrežbi, gastronomiji, pekarnah ... Foto: EPA
Nemčiji delavcev primanjkuje v gradbeništvu, negi, postrežbi, gastronomiji, pekarnah ... Foto: EPA

Najpomembnejša razlika je, da ne bo več prednostnega preverjanja, ali za delovno mesto obstaja nekdo iz Nemčije ali EU-ja. Kvalificiranih delavcev primanjkuje v vseh zveznih deželah, zaradi česar bodo posledice za nemško gospodarstvo vse večje, opozarjajo strokovnjaki. Prihodi kvalificiranih delavcev iz držav EU-ja namreč upadajo.

Že nekaj časa z Inštituta za raziskavo trga dela opozarjajo, da Nemčija vsako leto potrebuje 146.000 delavcev, ki ne prihajajo iz držav EU-ja, če želijo preprečiti upad gospodarske rasti in ohraniti vzdržen socialni sistem.

V nasprotnem primeru bodo morala podjetja zavračati naročila, prodajalne krajšati delovni čas. Za zdaj kvalificirane delovne sile primanjkuje v gradbeništvu, negi, postrežbi, gastronomiji, pekarnah, iščejo pa tudi IT-strokovnjake.

Begunci kot velika priložnost

"Do leta 2030 bo dva milijona manj zaposlenih na trgu delovne sile in brez priseljevanja in kvalificirane delovne sile nemško gospodarstvo ne more več rasti," je povedal Gregor Berghauser iz Industrijske in trgovinske zbornice Düsseldorf. "Begunci so priložnost za trg delovne sile, številni že delajo, ampak potrebe ostajajo."

Kandidati za delo, ki prihajajo iz držav zunaj Unije, bodo morali izpolnjevati nemške standarde delovnih kvalifikacij in imeti konkretno ponudbo za delo, preden bodo lahko dobili dovoljenja. Za starejše od 45 let velja, da morajo zaslužiti vsaj 3685 evrov bruto ali imeti finančni načrt za upokojevanje.

"Nismo edini, ki iščemo kvalificirano delovno silo, tekmovalnost je velika, kar pomeni, da moramo ponuditi dobre razmere za delo," pravi nemška kanclerka Angela Merkel. Novi zakon je prvi korak na tej poti.