S poslovanjem se je seznanil nadzorni svet Slovenskih železnic. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
S poslovanjem se je seznanil nadzorni svet Slovenskih železnic. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Železnice so osemmesečje končale z 22,2 milijona evrov čistega dobička. Nadzorni svet Slovenskih železnic se je seznanil s poslovanjem in potrdil poslovni načrt za leto 2018. Ta predvideva nadaljnjo rast vseh finančnih kazalnikov, poslovne prihodke v znesku 533 milijonov evrov in 33 milijonov evrov dobička iz poslovanja.

Lani z nižjimi prihodki
Skupina Slovenske železnice je sicer lansko leto končala s 501,9 milijona evrov prihodkov in 25 milijonov evrov čistega dobička. Prihodkov je bilo na letni ravni 14,1 odstotka manj, čisti dobiček pa je upadel za tri odstotke. Dobiček iz poslovanja se je ob 40-odstotnem padcu ustavil pri 24,6 milijona evrov.

Največji upad prihodkov je bil v gradbeništvu, predvsem zaradi manjšega obsega dela pri projektih oziroma zaradi podaljšanja rokov izvedbe pri določenih projektih. Na to je vplival padec investicij države, povezan s prehodom na novo evropsko finančno perspektivo.

Skupina SŽ-Tovorni promet je imela lani 197,4 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je dobra dva odstotka več kot leto prej. SŽ-Potniški promet je ustvaril 90,9 milijona evrov poslovnih prihodkov oz. pol odstotka več kot leta 2015.