So bile nabave zaščitne opreme dirigirane z vrha? Foto: BoBo
So bile nabave zaščitne opreme dirigirane z vrha? Foto: BoBo

Ovadbo je Nacionalni preiskovalni urad na Specializirano državno tožilstvo podal 25. maja. Dokumenti iz policijske preiskave prikazujejo dogovarjanje med ministrstvom za gospodarstvo, podjetjem Geneplanet in komunikacijsko agencijo Pristop glede posla dobave ventilatorjev Geneplaneta državi. Osumljeni so nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, njegova takratna desna roka na ministrstvu Andreja Potočnik in direktor Geneplaneta Marko Bitenc. Geneplanet se je marca 2021 sicer preimenoval v MD-DX.

Preiskovalci so odkrili nekatere dokaze, ki kažejo na dogovarjanje dobaviteljev o izplačilu provizij. Tako so med drugim na Bitenčevi nočni omarici v njegovi spalnici našli sporočilo, v katerem piše: "(...) Imam vse podatke, koliko evrov in kam se bo nakazala provizija in za koga gre."

V preiskavi so našli tudi pogodbo o nakupu ventilatorjev, sklenjeno 16. marca 2020. Geneplanet je za enega plačal 21.000 evrov, državi pa ga je prodal za skoraj 40.000 evrov. Načrtovano je bilo, da državi prodajo 220 ventilatorjev za 8,8 milijona evrov, njihova nabavna cena pa je znašala 4,4 milijona evrov. Bitenc je nabavno ceno ventilatorjev ves čas skrival, kaže dokumentacija preiskave.

Zdravko Počivalšek, njegovi sodelavci in GenEplanet v kazenski ovadbi

Geneplanet je bil privilegiran

Da je bil Geneplanet privilegiran, dokazuje to, da je za načrtovani posel dobil osemmilijonski avans, država pa naj bi od podjetja zahtevala le 50-odstotno garancijo, vsi drugi ponudniki pa so morali zagotoviti 100-odstotno.

Policisti so zbrali tudi ugotovitve slovenskih bolnišnic glede kakovosti ventilatorjev. V mariborskem kliničnem centru so denimo ugotovili, da ventilatorji Geneplaneta zaradi resnih motenj v delovanju niso primerni za uporabo pri bolnikih s covidom-19. Ventilatorji naj bi namreč prenehali delovati brez opozorila. Preiskovalci so zaradi zbranih dokazov prepričani tudi, da so na ministrstvu vedeli, da ventilatorji Geneplaneta niso strokovno odobreni, a so s podjetjem pogodbo vseeno sklenili.

Eden ključnih sodelavcev na gospodarskem ministrstvu pri nabavi ventilatorjev je bil po poročanju omenjene oddaje tudi Matej Skočir, danes državni sekretar na ministrstvu za okolje. Skočir je novinarjem Tarče sicer pisno zatrdil, da "ni imel pomembne ali odločujoče vloge".

Osumljeni vnaprej obveščeni o preiskavah

Vpleteni naj bi bili sicer vnaprej obveščeni o policijskih preiskavah. To po poročanju Tarče dokazuje v preiskavi najden list, ki ga je imel Počivalšek v žepu suknjiča v omari v spalnici. Na njem so bili zapisani napotki: "Brez komentarjev vsebine, očisti telefon in elektronske naprave, nobenega skrivanja dokumentov in mirna kri."

O preiskavah naj bi bil obveščen tudi Bitenc, ki junija 2020 nekaj ur pred prihodom policije izbrisal komunikacijo v aplikaciji, prek katere si je dopisoval o poslu z ventilatorji v skupini, imenovani "Virusniki". V skupini sta bila tudi direktor Pristopa Primož Pusar in predstavnik slovensko-kitajskega društva, ki je iskal ventilatorje na Kitajskem.

Sorodna novica Zakaj je ovadba glede nabav zaščitne opreme ležala v predalu do konca volitev?

V ozadju poslov se skriva agencija Pristop

Direktor Pristopa Primož Pusar je bil ključni človek v ozadju, v kabinet ministra za gospodarstvo je, kot je razvidno iz telefonske komunikacije med njim in takratnim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom, poslal kar svojega uslužbenca Urbana Krajcarja.

SMS 27. 3. 2020, Primož Pusar, direktor družbe Pristop Zdravku Počivalšku: "Ti rabiš nekoga, ki ti bo vojsko tam uredil, prevzel procesno vodenje in sprejel par odločitev. Ti pa razmisli, koga lahko daš, ki bo stopil pred kamero in rekel: naslednji teden bo prišlo dovolj zaščitne opreme. In če se to ne bo zgodilo in bomo neki štrikali, bo pač on prevzel odgovornost in odstopil."

SMS 27. 3. 2020: "Rekel sem mu (Urbanu Krajcarju, op. p.), da bo v mojem kabinetu prevzel managiranje tega procesa, da pa bo zorganiziral PR, vaš in naš. V kabinetu bo pri meni."

SMS 27. 3. 2020: "On je idealen za tebe. Brezkompromisen in učinkovit, pa boli ga k***. Pride zdej, sam da si gate navleče pa v avto usede."

SMS 27. 3. 2020: "Ko pride, naj pokliče. Pripravim vse, da takoj začne."

Za komuniciranje pa je, tako preiskovalci, Pristop zadolžil nekdanjega strokovnjaka za odnose z javnostmi LDS-a in Pozitivne Slovenije Slavka Gegiča, ta je v Pristopu sicer pokrival projekt Magna, ki ga je minister Počivalšek še v času Cerarjeve vlade pripeljal v Slovenijo. Poleg njega pa še enega uslužbenca Pristopa Luko Brlana.

SMS 27. 3. 2020, Primož Pusar napiše Zdravku Počivalšku: "Dej Krajcarju cel ta projekt za shendlat dobave opreme, ni on komunikator, to bosta Gegič in Brlan shendlala."

10. marac 2020, dva dni pred razglasitvijo epidemije in tri dni preden je prisegla Janševa vlada, je imel Počivalšek v svojem elektronskem koledarčku označen sestanek s Primožem Pusarjem, direktorjem Pristopa. Dan pozneje mu je Počivalšek poslal stik Antona Zakrajška, takratnega direktorja blagovnih rezerv, 14. marca pa vizitko Tomaža Gantarja, ministra za zdravje.

Pristop urejal Geneplanetov posel z državo

Kot je mogoče razbrati iz zasežene komunikacije, je bil Pristop od samega začetka zadolžen za urejanje Geneplanetovega posla z državo in je bil v dneh pred podpisom pogodbe ves čas v stiku s ključnimi ljudmi ministra Počivalška. Andreja Potočnik, Počivalškova desna roka, je imela na svojem telefonu shranjeno vso komunikacijo s Pusarjem, kar kaže na njegov velik vpliv v poslovnem svetu. Pri direktorju banke Sparkasse je lobiral za sprostitev sredstev Geneplaneta, ki so bila potrebna za bančno garancijo. "Preklical sem njegove lastnike, direktorja Sparkasse, da mu bodo sprostili depozit, in prosil k*** zdravnike, naj nehajo lobirati za vsak svoj brand."

Na dan, ko so na blagovnih rezervah pripravljali in nato podpisali pogodbo, je bil Pusar ves čas v stiku z ministrstvom za gospodarstvo. Počivalšek je takole naročal svoji svetovalki, sicer nekdanji kriminalistki iz Celja Katarini Bovha, ki ga je v zakulisju spremljala tudi pri njegovih nastopih v naši oddaji pred dvema letoma.

SMS 18. 3. 2020, Zdravko Počivalšek Katarini Bolha: "Pokliči Primoža Pusarja, klicari za respiratorje. Ti ga pokliči."

SMS K. B.: "Pusarja dobila in urejam."

SMS Z. P.: "Respiratorji plačilo avansa?"

SMS K.B.: "Ja. Bančna garancija. Bomo našli primerno rešitev."

V ozadju poslov z zaščitno opremo – Pristop

Izplačila provizij Pristopu?

Kriminalisti so ugotovili, da je Geneplanet po uspešni dobavi ventilatorjev posle sklepal s posredniki, tudi s Pristopom, zaradi česar upravičeno sumijo, da je šlo za izplačila provizij. GenePlanet je Pristopu 29. 5. 2020 nakazal 152.500 evrov, 30. 9. 2020 91.500 evrov, 13. 10. pa 30.500 evrov.

Za ta nakazila sumijo, da gre za provizijo pri poslu z dobavo ventilatorjev Siriusmed R30, saj družba Pristop za Geneplanet ni opravila drugih poslov, prav tako utemeljeno sklepajo, da je pogodba o poslovnem sklepanju med družbama z datumom 20. 2. 2020 naklepno antidatirana, saj ne Primož Pusar ne Marko Bitenc nista mogla vedeti, da bo Geneplanet potreboval svetovanje zaradi objav v informativni oddaji Tarča in v drugih medijih.

To pa ni edini zaslužek Pusarja z zaščitno opremo. 11. marca, na dan, ko je od Počivalška prejel stik z Zakrajškom, je registriral spletno domeno sanidez.si in začel trgovati z zaščitno opremo in razkužili. Njegovo podjetje Genesis Inženiring, ki pred epidemijo ni poslovalo, je leta 2020 ustvarilo skoraj dva milijona evrov prihodkov in kar četrt milijona evrov čistega dobička. Pusar je podjetje takoj po izvedenih poslih na začetku aprila 2020 sicer prodal vodji pravne službe na Pristopu Karin Pirc.

Pristop je pri celotnem poslu, kot so sklepali preiskovalci, posredoval tudi pri direktorici celjske bolnišnice Margareti Guček Zakošek (M. G. Z.), ki je prva nabavila te ventilatorje in si potem močno prizadevala pri gospodarskem ministrstvu, da so jih kupili še v imenu države.

Pristopov človek na ministrstvu

Urban Krajcar, ki ga je Pusar nastavil v Počivalškov kabinet, je z ministrstva za delo prišel na Pristop 16. marca, le dva dni pred podpisom sporne pogodbe. Za celotno zgodbo pa je pomembnejša njegova povezava s celjsko bolnišnico, v kateri je bil pred tremi leti zaposlen. Prav on naj bi, glede na zaseženo komunikacijo, direktorici bolnišnice Celje Margareti Guček Zakošek kot ponudnika ventilatorjev priporočil Geneplanet.

SMS 12. 3. 2020 Urban Krajcar Margareti Guček Zakošek: "Dobiš ponudbo na mail."

SMS M. G. Z. : "Oki."

SMS UK: "Rabiš tudi ECMO? Da dajo še na to ponudbo. UKC bo 2 naročil."

SMS M. G. Z. : "Ja, naj."

Tri dni pozneje je po zbranih podatkih preiskovalcev Urban Krajcar Margareti Guček Zakošek poslal stik z Markom Bitencem. Ona je sicer to, ko smo jo klicali, zanikala, pravi, da je stik z njim prejela iz UKC-ja Ljubljana. Kar pa ne drži, Krajcar nam je pisno potrdil, da ji je prav on posredoval stik, saj ga je zanj prosila. Guček Zakošek je še isti dan potrdila naročilo za nakup 20 ventilatorjev podjetja Geneplanet, dan pozneje pa na račun podjetja nakazala avans 430.000 evrov. Ob nakazilu je Bitenc pripisal: "Moja BFF, najboljša prijateljica za vedno, iz Celja."

Iz dokumentacije sledi, da je Guček Zakošek Geneplanet promovirala pri Počivalšku, Jelki Godec in drugih, zadolženih za nabavo zaščitne opreme.

15. 3. 2020 e-sporočilo M. G. Z. Počivalšku: "Ti so res ok. 400 jih imajo rezerviranih. 39.000 je sicer dvojna cena, a druge ni."

15. 3. 2020 e-sporočilo M. G. Z. Jelki Godec: "Specifikacija kot Italija prejšnji teden. 39.000 (vem, predragi). Dobava 10 dni. Nekaj avansa (50 %). Če rabite, povej."

17.3. 2020 M. G. Z. Andreji Potočnik: "Ventilatorji, ki jih je celjska bolnišnica naročila, je strokovno potrdil prof. Podbregar Matej, predstojnik interne intenzive, finančno pa jaz."

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dolgoletna dobra znanca

Margareta Guček Zakošek in Zdravko Počivalšek nista le strankarska kolega, ampak tudi dobra znanca, glede na njuno komunikacijo, ki so jo kriminalisti preiskali, se poznata vsaj od leta 2014. Nekaj dni pred razglasitvijo epidemije mu je pisala.

8. 3. 2020 SMS M. G. Z. : "Dan, popoldan grem iz Šmarja proti Lesičnemu – boš mogoče kaj doma?"
SMS ZP: "Sem v Zaboku. Zvečer pridem domov."

SMS M. G. Z. : "Hvala za odziv. Do večera bom sicer na Kozjanskem, če želiš, se lahko oglasim mimo v nedeljo."

Guček Zakošek je bila sicer aktivna v stranki SMC. Junija 2020 jo je Počivalšek prosil za pomoč pri revitalizaciji stranke, ona pa njega za pomoč, da je, citiramo, "ne bodo skinili z mesta direktorice celjske bolnišnice, ker nimajo dovolj glasov in je potrebno urediti svet”. V SMC-ju so se morali za njeno ponovno imenovanje na čelo bolnišnice februarja 2021 precej potruditi, več sej zavoda je odpadlo, vlada pa je morala zamenjati tudi vse svoje predstavnike v svetu.

Pristopovka tudi v kabinetu Roberta Goloba

V kabinetu vlade Roberta Goloba sedi zdaj tudi Melita Župevc, sekretarka za strateško komuniciranje, zadnja leta zaposlena na Pristopu. Še včeraj je bila na njihovi spletni strani navedena kot svetovalka za korporativno komuniciranje, zdaj pa je pod to funkcijo vpisan kar Primož Pusar. Ob tem se pojavlja vprašanje, kakšno vlogo bo Pristop odigral v tej vladi.

Tik pred oddajo so nam sporočili: "Predsednik vlade dr. Robert Golob je takoj po volitvah poslankam in poslancem ter vsem svojim sodelavcem prepovedal kakršne koli stike z agencijami, ki se ukvarjajo tudi z lobiranjem. /…/ Z agencijo Pristop tako kabinet predsednika vlade ne sodeluje. Državna sekretarka mag. Melita Župevc je bila na to mesto imenovana izključno zaradi svojih strokovnih kompetenc.”