Liko dolguje krepko prek šest milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Liko dolguje krepko prek šest milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Mariborsko okrožno sodišče je ugodilo predlogu uprave bistriškega gradbenega podjetja Granit in začelo postopek prisilne poravnave. Za prisilnega upravitelja je sodišče imenovalo Branka Đorđevića, upniki pa imajo čas za prijavo terjatev do 8. februarja.
Po besedah direktorja Petra Kosija so se v težavah, kljub od 30 do 35 milijonov evrov realizacije, znašli zaradi posegov države v gradbeni sektor in neposluha bank. Družba ima trenutno za okoli osem milijonov evrov več obveznosti od premoženja, kar pomeni, da je prezadolžena.
Vodstvo podjetja je napovedalo preusmeritev v vse preostale dejavnosti družbe, gradbena dejavnost pa se bo gradila počasi. Zaposleni so sicer konec septembra 2012 imeli za 340.000 evrov prednostnih terjatev do bistriške družbe, ločitveni upniki, med njimi je največji NKBM, pa za skoraj 20 milijonov evrov terjatev.
Navadnim upnikom, ki imajo do Granita za okoli 6,5 milijona evrov terjatev, vodstvo podjetja ponuja konverzijo svojih terjatev v kapital, tistim, ki se za to ne bi odločili, pa polovično poplačilo v štirih letih.

Ostala le še lupina
Tudi okrožno sodišče v Ljubljani je začelo prisilno poravnavo zoper Liko lesno industrijo Vrhnika in za upravitelja imenovalo Milana Vajdo. Liko, ki je lani odprodal svoje hčerinske družbe, navadnim upnikom sicer dolguje 1,98 milijona evrov, ločitvenim upnikom pa 5,4 milijona evrov. Navadni upniki imajo zdaj en mesec časa, da prijavijo svoje terjatve, za katere jim Liko v prisilni poravnavi ponuja 51-odstotno poplačilo terjatev v roku štirih let od izglasovane prisilne poravnave.
Družba Liko Vrhnika je bila od leta 2008 organizirana kot skupina, v kateri so delovale družbe Liko Pohištvo, Liko Vrata, Liko Trade in Liko NB. Odtlej družba Liko Vrhnika ni imela več proizvodnje, glavna dejavnost pa je postalo dajanje nepremičnin v najem, predvsem hčerinskim družbam, od julija lani pa družbi Liko Erles.

Liko Erles je lani od Lika odkupil stroje, opremo in zaloge ter prevzel 137 zaposlenih. Tako Liko Vrhnika tudi nima več nobene hčerinske družbe, njena glavna dejavnost pa ostaja oddajanje nepremičnin.

Liko je leta 2011 ustvaril 934.000 evrov prihodkov od prodaje, v prvih devetih mesecih lani pa 546.000 evrov. Zaradi slabitve opreme in nepremičnin je leto 2011 končal s šestimi milijoni evrov izgube, prvo devetmesečje lani pa z 847.000 evrov izgube.