Nova tovarna bo zaživela v treh mesecih. Foto: MMC RTV SLO
Nova tovarna bo zaživela v treh mesecih. Foto: MMC RTV SLO
Pavlinjek
Prvi mož skupine Roto Štefan Pavlinjek. Foto: MMC RTV SLO
Roto kupil proizvodnjo Seawayja

Razkošnih jaht tako v Prekmurju ne izdelujejo, čeprav so medtem v resnici zgradili po takratnih podatkih za okrog 6 milijonov evrov vredno proizvodna halo. A ta je po uvedbi stečaja samevala in domačini so se bali, da bo zgolj še en spomenik obubožanemu regijskemu gospodarstvu.

A kaže, da se bo zgodba kmalu nadaljevala. Že na prvi dražbi je namreč tovarno za izklicno ceno 3,42 milijona evrov kupila skupina Roto nekdanjega prvega moža slovenske obrtno-podjetniške zbornice, Štefana Pavlinjeka: »Čeprav se je šušljalo marsikaj, nismo želeli špekulirati in čakati na morebitno drugo dražbo in s tem nižjo ceno, zato smo tovarno kupili že na prvi licitaciji. Že nekaj let namreč razvijamo dva programa, ki ju bomo preselili v Puconce. Tu bomo izdelovali kajake in kanuje, ob tem pa tudi velike, 50-tisočlitrne rezervoarje za vodo.«

Nova tovarna bo zaživela v treh mesecih
Skupino Roto sestavlja 12 družb v štirih državah s skupno 330 zaposlenimi. Njihova letna realizacija je 35 milijonov evrov, izdelke pa izvažajo v kar 70 držav. Praktično nove proizvodne prostore z več kot osem tisoč kvadratnimi metri površine v Puconcih so imeli v najemu tudi v času stečaja Seawaya, za kar so mesečno plačevali osem tisočakov.

"Nova tovarna bo zaživela v treh mesecih, saj moramo preseliti tudi dokaj zahtevno tehnologijo. Vsekakor je naložba pogoj, da se bo skupina še naprej razvijala. Nekaj zaposlenih se bo preselilo iz sedanjih proizvodnih prostorov, na novo pa bomo lahko zaposlili okrog 15 domačinov," pojasnjuje Pavlinjek.

Tudi v matični občini so si oddahnili, ker se zgodba s Seawayem ni razpletla po najbolj črnem scenariju. Ob gradnji hale so bratoma Jakopin namreč tudi sami pomagali z odpisom večjega dela plačila komunalnega prispevka, kar znaša okrog 320 tisoč evrov. Ob tem pa računajo, da bodo z uspešnim delom Rota v industrijsko cono privabili še kakšnega vlagatelja.

Roto kupil proizvodnjo Seawayja