V družbi so sicer napovedali, da bo proizvodnja stekla že pred tednom dni, vendar so vzdrževalci odkrili nekaj napak pri stroju štiri. Foto: BoBo
V družbi so sicer napovedali, da bo proizvodnja stekla že pred tednom dni, vendar so vzdrževalci odkrili nekaj napak pri stroju štiri. Foto: BoBo

Predstavnik podjetja Igor Rakuša je povedal, da je od 67 delavcev, ki so jih zaposlili v prvi fazi, na delo prišlo 35 zaposlenih. Preostali bodo začeli delati do konca meseca, ko bo tudi proizvodnja stekla v polnem obsegu.

Rakuša ocenjuje, da ta mesec zaradi težav pri zagonu proizvodnje ne bodo proizvedli napovedanih 2000 ton papirja, ampak veliko manj.

Stari kupci se vračajo
Počasi se vračajo tudi stari kupci. Med drugim se ta teden na tridnevnem delovnem obisku mudi delegacija iz Indije, obisk pa je po besedah Rakuše vezan na mednarodni razpis indijske narodne banke, s katerim ta išče tiskarja bankovcev njihove denarne enote.

Sredstva za reprodukcijski material imajo v družbi Radeče papir nova delno zagotovljena, z domačimi in tujimi bankami pa potekajo pogajanja o zagotovitvi preostalih sredstev.

Savdijec v teh dneh prihaja v papirnico
Rakuša je pojasnil, da so vlogo za finančno spodbudo za neposredno tujo naložbo, ki so jo na gospodarsko ministrstvo naslovili v začetku januarja, že dopolnili, država pa se je aktivno odzvala pri oživitvi proizvodnje v papirnici, ki jo bo vodil Savdijec George Berbberi. Ta v Radeče prihaja v teh dneh iz savdske družbe za proizvodnjo embalaže Obeikan.

Emkaan Investments je 5,1 milijona evrov kupnine za radeško papirnico, ki je v stečaju od aprila 2012, nakazal konec januarja. Od tega bo šlo 1,6 milijona evrov za odkup 100-odstotnega deleža hčerinskega Muflona, kjer je zaposlenih nekaj več kot 100 delavcev in ki ni pristal v stečaju. S kupnino bodo poplačali tudi Muflonov dolg do bank.