Andrej Zubicki, nekdanji častni konzul Ruske federacije v Sloveniji, ima stalno prebivališče v Švici. Foto: BoBo/Borut Živulović
Andrej Zubicki, nekdanji častni konzul Ruske federacije v Sloveniji, ima stalno prebivališče v Švici. Foto: BoBo/Borut Živulović

Za portal Necenzurirano je več med sabo nepovezanih virov v zadnjih dneh potrdilo, da so ljudje iz kroga ruskega poslovneža Andreja Zubickega na mednarodnih trgih začeli preverjati, kakšen je interes za nakup Slovenske industrije jekla (SIJ). Prav tako so po navedbah portala začeli iskati svetovalce, ki bi vodili postopek prodaje. Kdaj se bo ta uradno začel, za zdaj ni znano.

Zubicki ima v lasti 72 odstotkov delnic SIJ-a. Obvladuje jih prek podjetja Dilon, ki je konec leta 2022 svoj delež v Siju ovrednotilo na dobrih 200 milijonov evrov. V bilancah je podjetje navedlo, da gre za neodvisno oceno poštene vrednosti. Kolikšno kupnino za večinski delež SIJ-a pričakuje Zubicki, bo jasno v prihodnjih mesecih.

Po navedbah portala Necenzurirano pri tem ne gre izključiti možnosti, da se bo skupaj z Zubickim iz SIJ-a dokončno umaknila tudi država. Ta ima v lasti 25-odstotni delež, po predlogu nove strategije upravljanja državnih naložb, ki jo mora potrditi še državni zbor, pa ima status portfeljske naložbe. To pomeni, da lahko država delež proda. V zdaj veljavni strategiji iz leta 2015 je bila naložba v SIJ-u sicer opredeljena kot pomembna.

V družbi SIJ informacije o prodaji zanikajo

Na poročanje portala so se odzvali v skupini SIJ, kjer poudarjajo, da podjetje Dilon "ne načrtuje in ne izvaja aktivnosti za prodajo družbe" in da "tudi ne išče in ni najel svetovalcev, ki bi vodili postopek prodaje". "Aktivnosti izvaja družba SIJ, d. d., za namene morebitnega financiranja širitve Skupine SIJ, skladno z načrti družbe," so še zapisali v odzivu.

Po lanski izgubi skupina v začetku leta izboljšala poslovanje

SIJ je v ruske roke prešel leta 2007, v času prve vlade Janeza Janše. Takrat je država večinski sveženj delnic prodala ruski jeklarski skupini Koks. Ta je SIJ prevzela prek podjetja Dilon, ki je bilo v lasti bratov Andreja in Evgenija Zubickega. Takrat je imel glavno besedo v imperiju družine njun oče, pokojni Boris Zubicki. Pozneje sta se brata Zubicki sprla in se do leta 2018 dogovorila o razdelitvi naložb. Evgenij Zubicki je ostal vodja skupine Koks, lastništvo SIJ-a pa je prepustil Andreju Zubickemu.

Skupina SIJ je sicer leto 2023 sklenila z 18,8 milijona evrov izgube, prihodki od prodaje pa so upadli skoraj za četrtino, na milijardo evrov. Kot so marca sporočili iz SIJ-a, so v izgubo zdrsnili zaradi manjšega obsega proizvodnje in povišanih stroškov ob vztrajanju visokih cen energentov.

SIJ je v ruske roke prešel leta 2007, ko je država večinski sveženj delnic prodala ruski jeklarski skupini Koks. Foto: TV Slovenija
SIJ je v ruske roke prešel leta 2007, ko je država večinski sveženj delnic prodala ruski jeklarski skupini Koks. Foto: TV Slovenija

V začetku letošnjega leta je skupina izboljšala poslovanje. Imela je 286,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 33 odstotkov več v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani, so iz SIJ-a sporočili prejšnji teden. Družbe iz skupine so pri tem odpremile skoraj za polovico več gotovih izdelkov kot v zadnjem lanskem četrtletju. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) je medtem dosegel 18,3 milijona evrov.

Obvladujoča družba skupine je SIJ, članice skupine so SIJ Acroni, SIJ Metal Ravne, SIJ Storitve, SIJ SUZ, SIJ ZIP Center in SIJ Ravne Systems. Druge odvisne družbe – vseh skupaj jih je 32 – so praviloma v 100-odstotnem lastništvu ali pod prevladujočim vplivom obvladujoče družbe, izhaja iz lanskega letnega poročila.

Predsednik uprave SIJ-a je Zubicki, glavni podpredsednik pa je Tibor Šimonka, sicer tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije. V upravi so še trije izvršni direktorji – Vjačeslav Korčagin, Igor Malevanov in Evgenij Zverev.