Območje evra je aprila zaznalo le 0,3-odstotno povečanje cen. Letna stopnja inflacije v evrskem območju je bila aprila tako za 0,4-odstotne točke nižja kot marca, v celotnem EU-ju pa se je letna rast cen glede na marec upočasnila za 0,5-odstotne točke. Pred letom dni sta bili letni stopnji inflacije pri 1,7 oz. 1,9 odstotka.

V Sloveniji so se aprila cene življenjskih potrebščin na letni ravni najbolj znižale med vsemi članicami Evropske unije. Foto: Pixabay
V Sloveniji so se aprila cene življenjskih potrebščin na letni ravni najbolj znižale med vsemi članicami Evropske unije. Foto: Pixabay

Padec v Sloveniji, na Cipru, rast cen na Češkem, Poljskem in Madžarskem
Največji padec cen življenjskih potrebščin na letni ravni so aprila zaznale Slovenija (-1,3 odstotka), Ciper (-1,2 odstotka) ter Estonija in Grčija (obe -0,9 odstotka). Še najizrazitejšo rast cen pa so imele Češka (3,3 odstotka), Poljska (2,9 odstotka) in Madžarska (2,5 odstotka).

Glede na marec se je letna inflacija znižala v 26 članicah EU-ja, le v Italiji je ostala nespremenjena pri 0,1 odstotka. V Nemčiji je bila letna inflacija aprila pri 0,8 odstotka, v Franciji pri 0,4 odstotka, v Španiji pa so se cene na letni ravni znižale za 0,7 odstotka.

Inflacijo znižale cene nafte, zvišale pa cene hrane, alkohola, tobaka in storitev
Aprila so inflacijo ob strmoglavljenju cen nafte v največji meri zniževale cene energije, najbolj pa so k inflaciji prispevale višje cene v skupini hrana, alkohol in tobak, temu pa so sledile storitve. Minimalno je k inflaciji prispevalo industrijsko blago brez energentov.

Cilj ECB-ja je inflacija okoli dva odstotka
Inflacija v evrskem območju tako ostaja globoko pod srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke (ECB). Ta je namreč inflaciji blizu, a malenkost pod dvema odstotkoma. Čeprav je padec cen v veliki meri posledica cenejše energije, pa je nizka inflacija ob nespodbudnem gospodarskem položaju in obetih zaradi posledic pandemije novega koronavirusa eden ključnih argumentov, da ECB ohranja izjemno ekspanzivno denarno politiko.