Manjšo nagrado, od tiste, ki jo zagotavlja kolektivna pogodba, so v sindikatu zavrnili in se odločili za stavko. Foto: BoBo
Manjšo nagrado, od tiste, ki jo zagotavlja kolektivna pogodba, so v sindikatu zavrnili in se odločili za stavko. Foto: BoBo

"Delavci podpirajo naša prizadevanja za spoštovanje kolektivne pogodbe. Zato je ponudba, ki smo jo v ponedeljek dali upravi, naša zadnja," zatrjuje vodja stavkovnega odbora Valter Vodopivec. Po dogovoru o nagradi so namreč upravi ponudili takojšen začetek pogajanj za novo podjetniško kolektivno pogodbo.

Na zborih delavcev med stavko v poslovnih enotah Elektra Primorska v Kopru, Sežani, Novi Gorici in Tolminu so sicer delavci soglasno podprli prizadevanja stavkovnega odbora. Vodopivec upa, da bodo v sredo vendarle sklenili dogovor, saj bo v nasprotnem primeru sledila v četrtek nova stavka. "Dokončno odločitev o tem bomo sprejeli v sredo," pravi.

Uprava ponuja 500 evrov nagrade
Zaposleni v družbi Elektro Primorska so po treh decembrskih dneh tudi januarja že trikrat stavkali. Od uprave družbe zahtevajo spoštovanje veljavne kolektivne pogodbe, ki predvideva izplačilo nagrade ob koncu leta v višini 70 odstotkov povprečne plače v elektrogospodarstvu. Ta naj bi konec leta 2011 tako znašala 1.465 evrov bruto, uprava pa jim je ponudila izplačilo nagrade le v višini 354 evrov.

Pogajalska skupina uprave je stavkajočim prejšnji teden ponudila 500 evrov nagrade, ki bi jo izplačali v dveh delih, vendar tudi tega stavkovni odbor ni sprejel. Ker želi uprava družbe z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi omejiti negativne posledice stavke, je sindikatu družbe zaradi kršitev določil podjetniške kolektivne pogodbe kot drugi pogodbeni stranki pisno že napovedala odstop od podjetniške kolektivne pogodbe.