Termoelektrarni Šoštanj primanjkuje lignita. Foto: BoBo
Termoelektrarni Šoštanj primanjkuje lignita. Foto: BoBo

V Premogovniku Velenje je 25. julija stebrni udar povzročil za 15 milijonov evrov škode, posledice bodo odpravljali do konca leta, to pa pomeni tudi manj nakopanega premoga. Izkopavanje lignita ni mogoče na poškodovanih delih prog, skupno jih je pod zemljo 50 km, kjer je popolnoma uničenih 500 metrov objektov in prav toliko zelo poškodovanih.

Na odlagališču pa je zalog lignita za 240 tisoč ton. "Odlagališče ni neka varnostna zaloga za primer tovrstnih nezgod, seveda ta trenutek premog na odlagališču omogoča neki manever. Po drugi strani tudi vemo, da je v tem kriznem obdobju Teš sposoben pokuriti več premoga, kot bi ga mi lahko na letni ravni dali," je pojasnil generalni direktor Premogovnika Velenje Janez Rošer.

Tako priznavajo, da so primorani razmišljati o uvozu energenta, ki bo zagotovil zanesljivost oskrbe z električno energijo. "Smo pripravljeni, če se vrnem en korak nazaj, z nadomestnimi sežigi alternativnih premogov, ampak to je v fazi dogovorov skupaj z vlado RS," pa je povedal generalni direktor Teša Matjaž Vodušek.

Po zagotovilih direktorja tehnika deluje brezhibno, če bi zatajil šesti blok in tudi pomožna petka, bi se vklopila plinska turbina. "Imamo tukaj še vedno plinske turbine in imamo z energenti pogodbeno vse zagotovljeno in svoje zalogovnike polne," je pojasnil Vodušek.

Iz premogovnika opozarjajo, da konec tega leta in v prvem četrtletju prihodnjega pričakujejo razmah največje krize na energetskem področju.

V TEŠ-u primanjkuje lignita