Zreški Unior je zašel v težave. : BoBo
Zreški Unior je zašel v težave. : BoBo

Zreški Unior, proizvajalec orodja in kovanih avtomobilskih delov z več kot stoletno tradicijo, se je pred sedmimi leti za prebroditev velike gospodarske krize moral močno zadolžiti. Čeprav v zadnjih letih avtomobilska industrija znova raste, podjetje število zaposlenih zmanjšuje, večinoma z mehkimi ukrepi. Trenutno je v podjetju slabih tisoč sedemsto delavcev, kar je 114 manj kot lani septembra, je povedal sindikalist Marko Hirci. "V zadnji fazi pa je prišlo tudi do trdega odpuščanja, od 20 do 25 ljudi," je dodal.

A brez dela bo kmalu ostalo še več ljudi. Zaradi epidemije so namreč v Uniorju v prvem polletju letošnjega leta pridelali 2,7 milijona evrov čiste izgube, še lani so imeli v enakem obdobju skoraj devet milijonov in pol dobička. Čeprav odpuščanja naj ne bi bila množična, v sindikatu opozarjajo.

"Že več let poteka razprava o tem, da bi prešli na nove produkte iz aluminija, to je apel, ker na vsakega pol leta odpuščati – v tem ne vidimo rešitve," je še povedal Hirci.

K sreči za zdaj nimajo težav z naročili. Čeprav se je z novim koronavirosom okužilo več kot 90 zaposlenih, proizvodnja poteka nemoteno, več kot petdeset delavcev pa se je po preboleli bolezni že vrnilo na delo.