Foto: BoBo
Foto: BoBo

V zadnjem času število okužb močno narašča. Prejšnji petek je bilo okuženih zaposlenih in zaposlenih v karanteni skupaj pet odstotkov, to sredo pa že osem odstotkov, so v sporočilu za javnost zapisali v Trgovinski zbornici Slovenije. Trgovci so zaradi pomanjkanja kadra ponekod že skrajšali delovni čas, posledično pa se spopadajo z upadom prihodka.

V zbornici glede na naraščajoče dnevno število okužb pričakujejo, da se bo delež okuženih in tistih v karanteni med zaposlenimi še povečeval, zato vladi predlagajo sprejetje dveh ukrepov – obdobje karantene naj se skrajša s sedmih na pet dni, zakonske omejitve glede začasnega in občasnega dela upokojencev pa naj se razrahljajo.

S tem bi trgovcem in drugim gospodarskim panogam vsaj delno omogočili aktivacijo ustreznega števila delavcev za izvajanje dejavnosti, so zapisali v zbornici, v kateri so prepričani, da sta ukrepa v tem trenutku nujna in utemeljena. Z njuno uveljavitvijo bi obenem ohranili osnovni namen ukrepov, to je preprečevanje širjenja okužb, so zapisali.

Trgovinska zbornica Slovenije ugotavlja, da se trgovci pri oskrbi s hrano za zdaj še ne spopadajo s težavami pri nabavi in logistiki. Trenutno poteka oskrba s hrano nemoteno, vendar pa se lahko brez ustreznih ukrepov položaj na tem področju poslabša, so opozorili.