Foto: BoBo
Foto: BoBo

V tretjem protikoronskem svežnju bo več ukrepov, s katerimi želijo ohraniti delovna mesta v turizmu in zadržati kakovostne kadre ter zlasti manjšim ponudnikom pomagati preživeti mrtve dele leta, je minister razložil na dopoldanski novinarski konferenci.

Ukrepi so štirje. Prvi je uvedba skrajšanega delovnega časa in se navezuje na to, da država pokrije določen odstotek plače delavca in zagotovi večjo fleksibilnost pri vračanju delavcev s čakanja na delo.

Drugi je podaljšanje veljavnosti ukrepov iz prvega in drugega protikoronskega svežnja še za štiri mesece po končani epidemiji oz. do konca leta za ponoven postopni zagon turističnih podjetij.

Minister je na novinarski konferenci zatrdil, da bo turizem tudi po krizi ostal prioriteta. Foto: MMC RTV SLO
Minister je na novinarski konferenci zatrdil, da bo turizem tudi po krizi ostal prioriteta. Foto: MMC RTV SLO

Kot tretji ukrep je predvidena zagotovitev likvidnostnih sredstev za preživetje podjetij. Prek Slovenskega podjetniškega sklada bi se zagotovili dodatni viri, in sicer za mala, mikro- in deloma srednja podjetja. Predvidena višina posojila je od 5.000 do 40.000 evrov.

Četrti ukrep pa bodo nepovratna sredstva za lažji ponovni zagon. Nepovratna evropska sredstva bodo v vrednosti 16 milijonov evrov, predmet sofinanciranja pa stroški obratovanja za podjetja v gostinski in nastanitveni dejavnosti.

Okrevanje bi lahko trajalo tudi pet let

Gospodarski minister je poudaril, da želijo pomagati predvsem manjšim ponudnikom in računajo, da bi jim tako lahko uspelo premostiti letošnje leto, ki bo zagotovo najtežje, potem pa bi slovenski turizem začel postopno okrevati.

Ob tem je opozoril, da je predvidevanje turistične stroke, da bo okrevanje v turizmu – kljub napovedim gospodarske rasti že v prihodnjem letu – lahko trajalo tudi pet let.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
NIJZ deloma sledil pripombam gostincem: za isto mizo tudi ljudje iz različnih gospodinjstev, a morajo biti 1,5 metra oddaljeni

Gostinci še vedno opozarjajo, da so navodila NIJZ-ja neživljenjska in jih je v praksi težko izpolnjevati, zaradi česar so izpostavljeni morebitnim kršitvam in s tem tudi sankcijam. Gostinec namreč ne more ugotavljati identitete posameznih gostov in s tem pripadnosti istemu gospodinjstvu, prav tako pa ne more preprečiti, ko se gosti iz različnih gospodinjstev sami približajo na manj kot 1,5 m.

Na NIJZ-ju so sledili njihovim pripombam in priporočila posodobili tako, da so odpravili prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Gostincem zdaj priporočajo, naj omejujejo številčna omizja, med osebami, ki niso iz istega gospodinja, a sedijo za isto mizo, pa naj bo razdalja 1,5 metra.

Konkretnih datumov za odpiranje meja še ni

Ker je delež tujih turistov v Sloveniji več kot 70-odstoten, si minister želi, da bi letos zanje lahko odprli meje, in si bo v pogovorih s kolegi iz srednjeevropskih držav prizadeval za to, da Evropa uvede enotni režim odpiranja mej. S hrvaškim kolegom pa sta se že dogovarjala o dvostopenjskem odpiranju. Za to, da bi Hrvaško lahko obiskali lastniki nepremičnin in plovil, ostaja datum po 15. maju.

Oba inštituta za javno zdravje pregledujeta predlog protokola za prehod meje in obiska turistične destinacije. Na vprašanje, ali bo potrebno testiranje, bosta odgovorila inštituta, je dodal.

V čakanju na sprejetje koronastandardov

Čeprav so danes po spletu zaokrožili predlagani datumi za odpiranje posameznih turističnih obratov in dejavnosti, po katerih bi nekatere začele obratovati sredi meseca, nekatere pa na začetku junija oz. julija, je Počivalšek dejal, da je za to, ali bodo datumi zares držali ali ne, še prezgodaj. "To so okvirni datumi, treba jih še preučiti, zato so nekateri bolj verjetni, drugi manj," je dejal.

Navodila za vedenje turistov in ponudnikov turističnih storitev oz. koronastandardi so po njegovih besedah namreč v sklepni fazi. "Skupaj z Inštitutom za javno zdravje pripravljamo življenjske standarde, ki bodo zagotavljali zaščito turistov in zaposlenih in ki bodo dopuščali, da bodo turistične dejavnosti sploh izvedljive," je zagotovil in napovedal, da jih bodo širši javnosti predstavili v kratkem.

Novinarska konferenca: Zdravko Počivalšek in Jernej Vrtovec
BREZ ODGOVOROV O NAKUPU ZAŠČITNE OPREME

Kljub številnim novinarskim vprašanjem minister Počivalšek na današnji novinarski konferenci ni želel podrobneje pojasnjevati vloge gospodarskega ministrstva pri poslih z zaščitno opremo. Vztrajal je, da so dejstva podrobno, na več kot 80 straneh, navedena v vladnem poročilu, za celostno obravnavo tematike pa bo še veliko priložnosti, tudi v razpravi o interpelaciji.