Še v prvi polovici maja bi vrata lahko odprli manjši nastanitveni ponudniki, v drugi polovici meseca ali v juniju pa bi sledili večji koraki. Foto: Pixabay
Še v prvi polovici maja bi vrata lahko odprli manjši nastanitveni ponudniki, v drugi polovici meseca ali v juniju pa bi sledili večji koraki. Foto: Pixabay

Počivalšek je pred začetkom srečanja novoustanovljenega strokovnega sveta za turizem na Brdu pri Kranju zatrdil, da turizem "lahko računa na dodatno pomoč države".

S predstavniki turističnega gospodarstva in relevantnih institucij želi minister danes govoriti predvsem o dveh temah: dodatnih ukrepih za pomoč panogi in standardih, ki bodo veljali za gostinske in turistične obrate v času ponovnega zagona.

O novih standardih delovanja bo s svetom, ki je posvetovalni organ ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, danes razpravljal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. V okviru želje po boljšem povezovanju turizma in kmetijstva, ki bi lahko prineslo nov zagon slovenskemu podeželju, pa je na sejo sveta Počivalšek povabil tudi kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.

Sklad z nepovratnimi sredstvi in ugodnimi posojili?

Med konkretnimi predlogi je Počivalšek izpostavil podaljšanje ukrepa državnega sofinanciranja čakanja na delo za turistično panogo, in sicer za štiri mesece ali celo do konca leta. "Turizem je prvi doživel vpliv krize zaradi koronavirusa in bo, tudi zaradi navezave na tuje goste, pozneje v polni meri zagnal svoje delovanje," je predlog utemeljil Počivalšek.

Sorodna novica Lahko domači gost res reši slovenski turizem? Težko.

Prav tako bi bilo po njegovih ocenah smiselno ustanoviti sklad, ki bi z nepovratnimi sredstvi in ugodnimi posojili omogočil podjetjem tekoče poslovanje in nov investicijski zagon. Delovanje panoge bo namreč treba prilagoditi novim standardom, je spomnil.

Ocene o tem, kakšen padec se letos napoveduje turizmu, so zelo različne, je spomnil Počivalšek – govora je o od 25- do več kot 70-odstotnem padcu. Veliko bo odvisno tudi od hitrosti odpiranja meja. "Osnova je epidemiološka slika, ki nam trenutno daje optimistično podlago," je dejal minister.

Tako so pripravili urnik postopnega odpiranja dejavnosti. Terase lokalov se odpirajo danes, v nadaljevanju pa bi lahko še v prvi polovici maja vrata odprli manjši nastanitveni ponudniki, v drugi polovici meseca ali v juniju pa bi sledili večji koraki. Ob tem Počivalšek opozarja, da določenih dejavnosti še kar nekaj časa ne bo, denimo večjih prireditev predvidoma ne bo vse do konca leta.

Predlog zaščitnih standardov v prihodnjih dneh

Kot so sporočili z ministrstva, bo svet v prihodnjih dneh skupaj s predstavniki NIJZ-ja pripravil predlog zaščitnih standardov, ki bodo določali izvajanje gostinskih in turističnih storitev. Po Počivalškovih pojasnilih je bil sicer svet ustanovljen zato, "ker si turizem ne bo opomogel, če bomo delali drug mimo drugega". "Zdaj moramo stakniti glave in krizne razmere izkoristiti za iskanje inovativnih rešitev in storitev," je dejal.

Ključno je, da bo imel turizem podporo tudi po izteku letošnje sezone. "Dobre zgodbe moramo ohraniti pri življenju in jim pomagati, da bodo preživele to zares težko leto," Počivalška povzemajo na ministrstvu.

V čakanju na dogovor o prehodu meje

Počivalšek je spomnil tudi na obisk pri hrvaškem ministru za turizem Gariju Cappelliju prejšnji teden, ko sta se dogovorila za postopno odpiranje meje najprej za lastnike nepremičnin in plovil ter v drugem koraku za turiste. V tem tednu se bosta po Počivalškovih besedah o protokolu prehoda meje in prihoda na turistično destinacijo pogovorila direktorja obeh nacionalnih inštitutov za javno zdravje.

Počivalšek je sicer poudaril, da bo "turizem jutri drugačen", zlasti z vidika večje odgovornosti do zdravja. "Verjamem, da so v turističnem gospodarstvu in mi kot odgovorno ministrstvo tisti, ki vemo, v katero smer je treba pripraviti ukrepe, da bomo na tem področju aktualni," je dejal.

Spomnil je tudi, da ima slovenski turizem določene prednosti – že doslej je svojo ponudbo gradil na butičnosti in na obljubi zelene, aktivne in zdrave Slovenije. "Verjamem, da bo to temelj turizma v prihodnje," je dejal.